Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 09-05-2024
Головна » 2023 » Листопад » 19 » Планети в Чумацькому Шляху зменшуються в розмірах
19:39
Планети в Чумацькому Шляху зменшуються в розмірах


Науковці виявили ймовірну причину того, чому в нашій галактиці не вдається виявити планет певного розміру.

Астрономи дійшли висновку, що атмосфери деяких планет у Чумацькому Шляху зникають не за рахунок впливу випромінювання їхніх зірок. Цей вплив, який призводить до зменшення розміру планет, має внутрішнє джерело, згідно з дослідженням, опублікованим у виданні The Astronomical Journal, пише Space.

За словами авторів дослідження, щодня в космос відлітає приблизно 90 тонн повітря з атмосфери Землі через те, що наша планета нагрівається випромінюванням Сонця. Але така швидкість втрати атмосфери говорить про те, що Земля зменшиться значно в розмірах і втратить повністю весь захисний шар приблизно через 15 трлн років. Тобто поки що переживати з цього приводу не варто.

Але нове дослідження показало, що в деяких планет, які трохи більші за Землю (так звані суперземлі) і менші за Нептун (так звані субнептуни), атмосфера зникає не за рахунок випромінювання Сонця. Тобто ці планети стають меншими внаслідок внутрішнього тепла. Цей процес називається втрата маси за рахунок енергії ядра.

Таким чином учені тепер можуть пояснити, чому в нашій галактиці виявлено дуже мало планет, які в 1,5 — 2 рази більші за Землю. Автори дослідження вважають, що випромінювання внутрішнього тепла з гарячого ядра таких планет впливає на атмосферу знизу і провокує те, що гази відлітають у космос у великій кількості.

Науковці кажуть, що альтернативна теорія, яка пояснює зменшення розмірів планет, говорить про те, що вони схильні до дуже сильного випромінювання Сонця. Через це атмосфери випаровуються. Але це не вирішує давню загадку, оскільки такий процес може відбуватися протягом перших 100 млн років після появи планети.

Тепер же астрономи вивчили старіші планети і вважають, що саме їхня теорія є розгадкою того, чому планети зменшуються.

Науковці проаналізували дані, зібрані космічним телескопом Кеплер. Зокрема, вони досліджували зірки у двох скупченнях, біля яких було виявлено субнептуни. І цим зіркам, як і їхнім планетам, приблизно 600 — 800 млн років.

З огляду на те, що планети мають свої атмосфери, значить ніякого випаровування не відбувалося, враховуючи їхній вік. Але навколо зірок, які були старші за 800 млн років, було виявлено тільки 25% субнептунів. Астрономи припускають, що такі старі планети втрачають свою масу за рахунок впливу теплової енергії ядра.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 169 | Дата публікації: 19-11-2023 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]