Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Сб, 27-07-2024
Головна » 2024 » Травень » 18 » Після розмороження заморожені мозкові тканини відновили функції
12:50
Після розмороження заморожені мозкові тканини відновили функції


Органоїди та тканини мозку людини відновили свої функції після того, як були заморожені та розморожені. Цьому посприяло збереження їх у суміші хімічних речовин, який виявився найефективнішим у серії експериментів нового дослідження. Вчені припускають, що досягнення може зробити прогрес у замороженні та відтаненні цілого мозку та тіла людей. Результати опубліковані у журналі Cell Reports Methods.

Навіщо заморожували мозок?

Вивченню мозку, як його нормального функціонування, так і патологій, значно посприяла технологія створення органоїдів — спрощених версій справжніх органів, що вирощуються зі стовбурових клітин. Однак вони мають і вагомі недоліки, як-от тривалий час і висока вартість вирощування та вузький діапазон умов, у яких їх потрібно тримати. Кращим варіантом є вивчення свіжих зразків мозку людей, але вони обмежено доступні.

Розв’язання проблем з обома видами мозкових тканин вчені вбачають в ефективному заморожуванні. Хоч заморозити їх можна було й раніше, але зберегти тканини після цього живими було складним завданням. Та протестувавши різні підходи до збереження тканин, вчені знайшли потенційне рішення для відновлення їхнього функціонування після заморозки.

Як знайшли спосіб оживити мозкові тканини?

Перші досліди вчені провели з людськими мозковими органоїдами. Їх заморожували з використанням як середовища різних сумішей, що були покликані зберегти структурну цілісність тканин і захистити нейрони та їхні зв’язки. Визначивши найбільш дієвий, який вчені назвали за абревіатурою компонентів MEDY, науковці стали експериментувати з різними тканинами та часом заморозки. Наприклад, використовували органоїди віком від 1 до понад 3 місяців і спостерігали за їхнім функціонуванням до 150 днів після розморозки.

З’ясувалося, відталі органоїди з середовища MEDY функціонують майже так само, як і органоїди, яких взагалі не заморожували. І це стосувалося навіть зразків, які були заморожені протягом 18 місяців.

Вчені також успішно відновили зразок мозкової тканини від 9-місячної дитини, що страждала на епілепсію. Тканини були робочими у лабораторії щонайменше два тижні після розмороження.

Які перспективи має технологія?

Окрім того, що успішне розмороження мозкових тканин допоможе оптимізувати дослідження в галузі нейронаук, воно може відкрити двері і для кріопрезервації, тобто збереження холодом, цілого тіла людини. Його розглядають як спосіб допомогти людям на останніх стадіях невиліковних хвороб, заморозивши їх зараз і розморозивши у майбутньому, коли ліки проти недуги вже будуть винайдені. Також технологія допомогла б астронавтам, що відправлятимуться у далекі космічні подорожі, зберегти ресурси на шляху.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Цікаві науковцям новини | Переглядів: 74 | Дата публікації: 18-05-2024 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]