Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 18-04-2024
Головна » 2022 » Травень » 19 » Пилові бурі, чому вони з’являються на Марсі
00:06
Пилові бурі, чому вони з’являються на Марсі


пилова буря марс Експерти Х’юстонського університету виявили зв’язок між пиловими бурями на Марсі і його сезонним енергетичним дисбалансом.

Нове дослідження показало, що сезонний дисбаланс у кількості сонячної енергії, що поглинається і виділяється Марсом, є ймовірною причиною пилових бур на Червоній планеті. Вони давно інтригують вчених.

Енергетичний (або тепловий) баланс планети – це баланс енергії процесів теплопередачі і випромінювання на її поверхні та в атмосфері.

"Один з наших найцікавіших висновків полягає в тому, що надлишок енергії — більше енергії поглинається, ніж випромінюється — може бути одним з механізмів генерації пилових бур на Марсі. Розуміння цих процесів може дати уявлення про роль енергетичного бюджету Землі. Це допоможе зрозуміти виникнення і розвиток сильних штормів у тому числі ураганів", – пояснює в прес-релізі університету Еллен Крісі, докторант і провідний автор статті, яка буде опублікована на цьому тижні в Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Тонка атмосфера і дуже еліптична орбіта роблять Марс особливо сприйнятливим до великих перепадів температур. Він поглинає надмірну кількість сонячного тепла, коли наближається до Сонця в перигелійні сезони (весна і літо для південної півкулі Марса). Саме в цей момент виникають пилові бурі, відзначили вчені.

Згідно з НАСА, великі пилові бурі, які на Марсі можуть тривати тижнями створюють великі проблеми в роботі марсоходів. Вони відбуваються щорічно і охоплюють величезну територію.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 230 | Дата публікації: 19-05-2022 | Додав: admin | Теги: марс, буря, пилова | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]