Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Сб, 20-04-2024
Головна » 2022 » Червень » 24 » "Підземні дощі" наповнюють світовий океан
00:23
"Підземні дощі" наповнюють світовий океан


світовий океан Геологи з Клермонського університету Оверні, Франція, побудували модель внутрішнього колообігу води нашої планети та з’ясували, що її "живлять" не лише ззовні. Тверда порода в мантії Землі, розташована між корою та ядром, насичується хімічно дисоційованою водою. Концентрована суспензія потім просочується назад до земної кори, утворюючи так званий мантійний дощ.

У своєму дослідженні вчені вказали, що цей водний шар знаходиться на глибині близько 410 кілометрів під поверхнею Землі. Виявилося, що в міру занурення плити породи та води в мантію та підвищення температури та тиску, гірські породи тануть та вивільняють "зворотні дощі". Ця вода покриває мінерали у верхній мантії, що знижує їх температуру плавлення, продовжуючи цикл танення порід та вивільнення води.

Вчені давно з’ясували, що вода може йти в мантію через зміщення тектонічних плит і повертатися на поверхню внаслідок виверження вулканів, утворення нової кори в океанічних центрах розповсюдження або геотермальних джерел.

Цей колообіг води між мантією та поверхнею Землі та забезпечує збалансований рівень моря, який тримається відносно постійним протягом останніх 500 мільйонів років.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 233 | Дата публікації: 24-06-2022 | Додав: admin | Теги: океан, дощі, підземні, наповнення, світовий | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]