Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 29-03-2024
Головна » 2019 » Жовтень » 3 » Підтверджує існування суверенної Української держави у 17 столітті знайдений документ
15:46
Підтверджує існування суверенної Української держави у 17 столітті знайдений документ


 

Знайдено документ, що підтверджує існування суверенної Української держави у 17 столітті

20 жовтня 1672 року між Османською імперією та Річчю Посполитою у місті Бучач на Тернопільщині було укладено мирний договір, згідно з пунктом 4-м якого наша держава називалася “Українська держава” (Ukrainskie Panstwo).

Про це свідчить віднайдений у польських архівах перекладений польською мовою з турецького оригіналу Бучацький договір.

Історична сенсація! У 1672 році ми мали свою державу, яка так і називалася – “Українська держава”! У щойно віднайденому в польських архівах перекладі турецького оригіналу Бучацького договору на польську мову у пункті 4-му стверджується “Українську державу з давніми кордонами козакам віддати…”, – наголосив історик Тарас Чухліб.

Чухліб нагадав, що “на боці турецької сторони взяли участь представники гетьмана Петра Дорошенка”.

“Стосовно українських земель Брацлавщини та Правобережної Київщини, де існував козацький устрій, вперше на міжнародно-правовому рівні вживався термін “Українська держава” (“Ukrainskie Panstwo”). Козацька старшина під час польсько-турецької комісії вимагала включити до Бучацького договору пункт щодо встановлення західного кордону Української держави по річках Горинь (прит. Прип’яті, бас. Дніпра) і Лабунь” – додав автор.

Зазначається, що оригінал Бучацького договору 1672 року (переклад з османської мови на польську) публікується вперше, а при передруку необхідно посилатися на Бібліотеку князів Чарторийських у Кракові та історика Тараса Чухліба.

Typus Generalis Ukrainae sive Palatinatum Podoliae, Kioviensis et Braczlaviensis…

«Генеральна карта України або Подільського, Київського та Брацлавського воєводств, наново накреслена» (перевидання 1680р) по суті така, якою її зробив і вперше видав Боплан на тридцять років раніше.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Цікаві науковцям новини | Переглядів: 574 | Дата публікації: 03-10-2019 | Додав: adminA | Теги: існування суверенної Української де, документ | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]