Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 25-04-2024
Головна » 2023 » Квітень » 15 » Під час роботи помічені зелені лазери супутника NASA. ВІДЕО
00:09
Під час роботи помічені зелені лазери супутника NASA. ВІДЕО


Зелене світло, що смугує хмарним небом, було чимось, чого Даїчі Фуджі ніколи раніше не бачив. Камери виявлення руху куратора музею були встановлені поблизу японської гори Фудзі, щоб фіксувати метеори, дозволяючи йому обчислювати їхнє положення, яскравість і орбіту. Але яскраво-зелені лінії, які з’явилися на відео, знятому 16 вересня 2022 року, були загадкою.

Потім Фуджі придивився ближче. Промені були синхронізовані з крихітною зеленою крапкою, яка на короткий час виднілася між хмарами. Він здогадався, що це супутник, тож дослідив орбітальні дані й знайшов відповідність. Тієї ночі над головою пролетів супутник NASA Ice, Cloud and Land Elevation Satellite 2 або ICESat-2. Фуджі опублікував свої висновки в соціальних мережах, що зрештою привернуло увагу команди NASA.

Це перший раз, коли команда ICESat-2 побачила кадри зелених лазерних променів супутника, що йдуть з орбіти на Землю, сказав Тоні Мартіно, науковий співробітник ICESat-2 в Центрі космічних польотів імені Годдарда NASA в Грінбелті, штат Меріленд.

"ICESat-2, здається, був майже прямо над ним, а промінь потрапляв на низькі хмари під кутом", — сказав Мартіно. "Щоб побачити лазер, ви повинні опинитися в правильному місці, у потрібний час і мати правильні умови".

ICESat-2 був запущений у вересні 2018 року з метою використання лазерного світла для вимірювання висоти льоду, води та поверхні Землі з космосу. Лазерний інструмент, званий лідаром, спрацьовує 10 000 разів на секунду, посилаючи на Землю шість променів світла. Це точно в рази те, скільки часу потрібно окремим фотонам, щоб відскочити від поверхні та повернутися на супутник. Комп’ютерні програми використовують ці вимірювання, щоб обчислити втрати льоду з Гренландії та Антарктиди, спостерігати, скільки полярних океанів замерзло, визначити висоту прісноводних водойм, нанести на карту мілководні прибережні регіони тощо.

Лазерне світло, випущене з висоти сотень миль у космосі, не шкідливе. Насправді це складно помітити. Якби хтось стояв прямо під супутником і дивився вгору, лазер мав би силу спалаху камери на відстані понад 100 ярдів, сказав Мартіно.

Люди намагалися сфотографувати супутник, коли він пролітав, і в кількох випадках вони змогли зробити фото – один раз з півдня Чилі та один раз з Оклахоми. Він зазначив, що промінь ще складніше вловити, оскільки камерам і очам потрібне лазерне світло, щоб відбити щось, щоб побачити промінь збоку. Ось тут і атмосферні умови.

Уночі ICESat-2 проходив над містом Фудзі, однак, було достатньо хмар, щоб розсіювати лазерне світло, завдяки чому його було видно для камер, але не так багато хмар, щоб вони повністю блокували світло. Тієї ночі над Японією фактично було два тонких шари хмар – інформацію, яку Мартіно знайшов, проаналізувавши дані ICESat-2, які показують хмари, а також землю під ними.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини техніки | Переглядів: 148 | Дата публікації: 15-04-2023 | Додав: admin | Теги: NASA, зелений, супутник, лазер | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]