Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 19-04-2024
Головна » 2022 » Липень » 26 » Перший твердотільний оптичний нанодвигун створено. ВІДЕО
00:10
Перший твердотільний оптичний нанодвигун створено. ВІДЕО


твердотільний оптичний нанодвигун Двигуни різного типу є досить поширеною річчю в нашому повсякденному житті, вони присутні в автомобілях, пральних машинах, комп’ютерах та багатьох інших речах. Також існують крихітні нанодвигуни, які використовуються для приведення в дію нанороботів, мікроелектромеханічних систем та інших пристроїв, які можна розглянути хіба що тільки під мікроскопом. Однак, більшість створених раніше нановігувачів, особливо тих, що наводяться в дію світлом, здатні працювати тільки в рідкому середовищі, що значно звужує сферу їх практичного застосування.

Але нещодавно, дослідники з Техаського університету в Остіні продемонстрували створений ними перший у своєму роді твердотіловий оптичний нанодвигун, який може бути вбудований у будь-який пристрій і навіть кристал електронного чіпа.

Цей новий крихітний двигун має ширину менше ніж 100 нанометрів. Він є підкладкою зі спеціального енергомісткого матеріалу, що змінює свій фазовий стан (від твердого до газорідкого) під впливом світла, і однієї або двох металевих наночастинок, які виконують роль ротора, рухаючись по колу в області фазового переходу матеріалу підкладки.

Подібні двигуни, розміщені на кристалах чіпів, можуть виконувати перетворення енергії світла на кінетичну енергію руху і, потім, електричну енергію. Це, своєю чергою, дозволить створити електронні пристрої, здатні працювати під природним чи штучним освітленням без використання будь-якого виду палива, батарей та інших зовнішніх джерел енергії.

У своїй подальшій роботі техаські дослідники намагатимуться покращити створений ними нанодвигун шляхом використання інших матеріалів для підкладки та наночастинок. Це, на їхню думку, дозволить збільшити стабільність роботи двигуна, покращити його керованість та підвищити ефективність перетворення енергії світла на енергію механічного руху.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новітні технології | Переглядів: 226 | Дата публікації: 26-07-2022 | Додав: admin | Теги: твердотільний, нанодвигун, оптичний | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]