Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 25-04-2024
Головна » 2023 » Квітень » 19 » Перший роботизований ровер американські студенти запустять на Місяць. ВІДЕО
12:34
Перший роботизований ровер американські студенти запустять на Місяць. ВІДЕО


Після 65 років дослідження США нарешті збираються висадити свій перший автономний місяцехід на Місяць. Проте, як не дивно, це буде не місія NASA – цим займаються студенти, випускники та викладачі Університету Карнегі-Меллона в Пенсильванії.

Ровер Iris розроблявся протягом трьох років, і його доставлять на Місяць в рамках програми NASA “Комерційні послуги з доставки корисного навантаження на Місяць” (Commercial Lunar Payload Services, CLPS), яка є першим кроком агентства до партнерства з комерційною космічною галуззю.

Спочатку запуск мав відбутися ще рік тому, але через невдачі в планах NASA щодо освоєння Місяця політ відклали на весну цього року. Iris стане першим американським роботизованим місяцеходом – так, NASA теж посилено працює в цьому напрямку, але його апарат VIPER, скоріше за все, попаде на Місяць орієнтовно у листопаді наступного року. Також це перший місяцехід, розроблений студентами університету.  Під час трьох останніх місій Apollo NASA також запускало ровери, але ними керували астронавти.

Iris важить приблизно 2 кг і має шасі завбільшки з коробку з-під взуття, а його колеса з вуглецевого волокна схожі на кришки від пляшок. Його 60-годинна місія буде переважно візуальною – він має зробити знімки поверхні Місяця для географічних досліджень. Крім того, ровер випробовуватиме нові методи локалізації, передаючи дані про своє місце знаходження на Землю.

На додаток до Iris, команда Карнегі-Меллона планує відправити на Місяць мистецьку композицію під назвою MoonArk – це буде крихітна капсула часу, яку наповнять віршами, музикою, картинами та невеликими предметами. Проєкт має на меті передати історію, "яка стосується людей зараз, але також і через 1000 років", – заявив доцент Карнегі-Меллона і директор MoonArk Ділан Вітон.

MoonArk і його супутник вирушать у космос на борту ракети Vulcan Centaur компанії United Launch Alliance, а на поверхню Місяця їх доставить спусковий апарат Peregrine космічної компанії Astrobotic. Запуск запланований не раніше 4 травня з космодрому на мисі Канаверал у штаті Флорида. Ця дата, до речі, була б дуже символічною, адже в Інтернеті цей день охрестили Днем "Зоряних війн" (бо May the 4th і все таке).

"Сотні студентів витратили тисячі годин на розробку Iris, – заявив науковий співробітник Університету Карнегі-Меллона і керівник місії Рейвін Дюваль. – Ми працювали над цією місією роками, тож нарешті мати дату запуску в календарі – це хвилюючий крок".


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 116 | Дата публікації: 19-04-2023 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]