Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Сб, 27-04-2024
Головна » 2020 » Листопад » 1 » Передбачати виверження вулканів вченим безпілотники допоможуть
14:59
Передбачати виверження вулканів вченим безпілотники допоможуть


Безпілотники допоможуть вченим передбачати виверження вулканів

Міжнародна команда вчених розробила план використання безпілотних літальних апаратів для дослідження віддалених вулканів. Дрони допоможуть спрогнозувати виверження і побачити, які зміни вносять вулкани в глобальний вуглецевий цикл.

Команда, до якої увійшли 20 дослідників з семи країн, використовувала безпілотники дальньої дії, оснащені легкими датчиками, для вивчення вулкана Манама — одного з найактивніших вулканів на однойменному острові в Папуа, Нова Гвінея.

Раніше вчені з'ясували, що цей конкретний вулкан — один з найбільших у світі джерел викидів двоокису сірки, але дослідники не могли отримати дані про ці викиди. Це важливо, оскільки знання зв’язку діоксиду сірки до діоксиду вуглецю може допомогти передбачити виверження, надавши інформацію про те, де розташована магма.

У 2004 і 2006 роках відбувалися виверження Манами, які призвели до масштабних руйнувань на острові, знищивши посіви та забруднивши ґрунтові води. Дослідники не могли підібратися близько до вулкана, щоб зібрати зразки. Використання дронів дозволило безпечно зібрати дані з відстані у декілька кілометрів.

Після дослідження вулкану команда зібрала кошти на покупку комп'ютерів, сонячних батарей та інших технологій. Це дозволить місцевій громаді самостійно контролювати вулканічну активність і бути готовими до нових вивержень.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новітні технології | Переглядів: 367 | Дата публікації: 01-11-2020 | Додав: adminA | Теги: безпілотники, вчені, передбачати виверження вулканів | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]