Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Сб, 04-05-2024
Головна » 2023 » Вересень » 27 » Ознаки наявності захворювань у домашньої птиці
10:05
Ознаки наявності захворювань у домашньої птиці


Кожна свійська тварина, у тому числі й птиця, може захворіти. Навіть одиничний випадок, пов'язаний з інфекційним захворюванням, може поширитись по всьому поголів'ю. Для діагностики захворювань використовують методи лабораторного дослідження біоматеріалів або зручні сучасні ІФА тест-системи, завдяки яким можна швидко визначити, що є збудником хвороби та своєчасно почати лікування. Однак власники домашньої птиці повинні ретельно відстежувати загальний стан тварин і вміти вирізняти перші ознаки захворювання.

Чому важливо підтримувати здоров'я поголів'я

Хороший стан здоров'я птиці вважається головною вимогою та свідченням високого генетичного потенціалу. При хорошому імунітеті у поголів'я завжди відмінні показники несучості або нарощування м'язової маси. Здорова птиця не тільки забезпечує свого господаря яйцями, але й дає міцне потомство. Тому кожному власнику варто вчасно реагувати на проблеми, що дасть можливість уникнути великих втрат.

Як визначити, що птиця захворіла

Головні симптоми можуть бути помітні не відразу, проте навіть незначні зміни у поведінці чи зовнішньому вигляді можуть стати сигналом про початок розвитку хвороби. Власник тварин повинен звернути увагу на наступні ознаки:

  • Випадання пера. Така ознака може бути пов'язана з сезонним линянням. В цьому випадку випадання пір'я відбувається в основному на грудях та шиї. У разі захворювання перо може дуже швидко випадати у будь-якому місці.
  • Зниження апетиту. У хворого птаха може пропасти не тільки апетит, але й потреба у воді. В такому стані тварина стає млявою, пригніченою.
  • Поява діареї. Такий стан може бути наслідком авітамінозу, отруєнь, вживання несвіжої води. Діарею не слід ігнорувати, оскільки ця ознака вказує на розлад у роботі травної системи, отруєння або зараження гельмінтами.
  • Риніт. Поява нежиті зазвичай супроводжується рясними виділеннями слизу з дзьоба. Причинами риніту можуть бути погані умови утримання, переохолодження, різкі перепади температури. Такі симптоми також спостерігаються при наявності глистів, розвитку авітамінозу, серйозному інфекційному захворюванню.
  • Короста. Ознака супроводжується неспокійною поведінкою птиці, зменшенням несучості яєць. Причиною недуги може бути недотримання санітарних норм. Тварина частково втрачає пір'я, на якому з'являються невеликі отвори.
  • Зменшення кількості яєць. Зменшення несучості може бути наслідком поганого харчування, стресів, втоми. Для підвищення продуктивності птиці слід дотримуватись повноцінного раціону та оберігати птахів від сильного стресу.

Окремої уваги вимагає спостереження за кольором гребеня у курей. Якщо гребінь червоного кольору, то стан птиці задовільний. Світло-рожевий відтінок сигналізує про зміни в кровообігу або початок серйозного захворювання. Коли з'являється синій відтінок — птиці необхідно надати термінову допомогу.

Як можна запобігти виникненню захворювань

Щоб не допустити розвиток захворювань, кожен власник повинен утримувати місце перебування птиці в ідеальному стані, його необхідно регулярно прибирати, проводити дезінфекцію.

Щоб підтримати імунітет тварин, слід вводити до раціону вітамінні комплекси. Адже правильне та повноцінне харчування забезпечує здоров'я поголів'я.

Коли ж захворювання вже розвинулось, необхідно звернутись до лікаря для встановлення точного діагнозу та своєчасного початку лікування. Допомогти в цьому можуть ІФА тест-системи, придбати які пропонує магазин Biovet.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 93 | Дата публікації: 27-09-2023 | Додав: admin | Теги: захворювання, птиця, домашня | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]