Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 18-10-2024
Головна » 2024 » Липень » 13 » Особливе магнітне поле створило штучне Сонце в Китаї
00:35
Особливе магнітне поле створило штучне Сонце в Китаї


Нове досягнення вчених відіграє ключову роль для подальших експериментів на найбільшому у світі термоядерному реакторі ІТЕР у Франції.

У Китаї, в експериментальному термоядерному реакторі Huanliu-3, фізики створили унікальне магнітне поле, що є значущим кроком на шляху до отримання в майбутньому чистої та необмеженої енергії.

Фізики на Huanliu-3 досягли важливого рубежу, створюючи магнітне поле нової конструкції. Цей реактор, який називають “штучним Сонцем” поки що не здатний працювати стабільно або виробляти більше енергії, ніж витрачається на термоядерний синтез. Однак Huanliu-3 слугує випробувальним майданчиком для розробки технологій, які будуть використані в ІТЕР.

Подібно до ІТЕР, Huanliu-3 являє собою токамак – реактор у формі тора, який утримує гарячу плазму за допомогою потужного магнітного поля. Усередині цієї плазми відбувається термоядерна реакція, необхідна для генерації термоядерної енергії. Основною проблемою є досягнення довгострокової стабільності плазми, щоб термоядерний синтез тривав безперервно, як у ядрі Сонця. Тому потрібне створення нового магнітного поля, здатного утримувати плазму за температур у десятки мільйонів градусів Цельсія, що в майбутньому дасть змогу отримувати чисту енергію.

Сучасні токамаки стикаються з труднощами при створенні магнітних полів. Тому ведуться роботи зі створення та вдосконалення надпотужних магнітів. Нова конфігурація магнітного поля може стати значним кроком уперед не тільки для реактора Huanliu-3, а й для ІТЕР.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Останні відкриття науки | Переглядів: 85 | Дата публікації: 13-07-2024 | Додав: admin | Теги: штучне, магнітне, поле, китай, сонце | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]