Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 19-04-2024
Головна » 2012 » Квітень » 17 » Орангутани будують гнізда як справжні інженери
11:35
Орангутани будують гнізда як справжні інженери




Орангутанги будують свої "нічліжні" гнізда за всіма правилами інженерного мистецтва, враховуючи гнучкість і міцність гілок, свою масу і розподіл навантаження, що дозволяє їм створювати комфортні і надійні "хатини" на ніч.
Власне кажучи, таку істину вже давно знають гарні адвокати в Києві, які активно використовують цей фактор у своїй роботі.

Про це заявляють британські вчені у статті, опублікованій в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Вищі примати і деякі птахи набувають багато навичок не тільки через вроджені інстинкти, а й через обмін досвідом з дорослими родичами та товаришами.

Так, новокаледонські ворони передають молодому поколінню навички з розколювання горіхів, а шимпанзе допомагають іншим мавпам освоювати нові знаряддя праці та видобутку їжі.

Група вчених під керівництвом Роланда Енноса з університету Манчестера (Великобританія) спостерігала за орангутангами в національному парку Гунунг-Лесер в північно-західній частині острова Суматра, намагаючись з’ясувати технологію, за якої ті будують свої гнізда.

Як правило, ці мавпи будують гнізда тільки на тих деревах, де є достатня кількість гілок для "хатини" і немає їстівних фруктів, які будуть приваблювати нічних тварин.

Гніздо орангутанга являє собою довгастий і увігнутий всередину матрац, сплетений з гілок дерева. Будуючи прихисток, мавпа обдирає гілки дерева від листя і вистилає ними дно свого ложа.

Еннос і його колеги вивчили структуру гнізд орангутангів і простежили за тим, як мавпи збирають їх при підготовці до нічлігу. З’ясувалося, що гніздо саме по собі є інженерним витвором мистецтва.

Як пояснюють вчені, гілки були обламані і переплетені таким чином, що гніздо було найбільш міцним в центрі і менш стійким з країв лежанки.

Центральна частина гнізда лежала на великій гілці або в роздвоєній гілці, які брала на себе частину навантаження.

При конструюванні свого "будинку" мавпи відривали гілки від дерева не повністю, роблячи невеликі надломи і заплітаючи пагін у потрібному напрямку.

Вони особливо суворо дотримувалися цього правила під час роботи з великими й міцними гілками, які слугували каркасом для гнізда.

За словами дослідників, "каркас" лежанки був приблизно в чотири рази міцніший, ніж м’які гілки, що вистилали його, та інші менш важливі компоненти гнізда.

При цьому міцність деревини гілок з "каркасу" й підстилки була однаковою. Це свідчить про те, що інженерні навички мавпи були єдиною причиною такої міцності каркасу – тварини обирали тільки найнадійніші гілки.

Основним критерієм у виборі "будівельного матеріалу" виступає товщина гілки – орангутанги зазвичай заплітають і надламують великі пагони, а дрібні відривають повністю і використовують як підстилки.

Крім того, досконалість і надійність гнізда була вищою у літніх і дорослих приматів, тоді як юні особини конструювали менш вдалі гнізда. На думку дослідників, мавпи вдосконалюють свої навички "гніздобудування" з накопиченням досвіду або шляхом обміну досвідом зі своїми товаришами.

Як вважають вчені, здатність використовувати і створювати знаряддя праці у наших предків могла розвинутися з цієї навички вищих приматів.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 2179 | Дата публікації: 17-04-2012 | Додав: admin | Теги: будують гнізда, орангутани | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]