Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 28-03-2024
Головна » 2020 » Січень » 26 » Новий тип пам’яті, який змінить роботу електронних пристроїв розроблено
15:12
Новий тип пам’яті, який змінить роботу електронних пристроїв розроблено


 

 

Фізики з Ланкастерського університету продемонстрували новий тип “універсальної пам’яті” ULTRARAM, яка об’єднує в собі переваги оперативної пам’яті і постійного сховища. Це може надати величезний вплив на розвиток комп’ютерів, смартфонів і іншої електроніки.

“Універсальна пам’ять” – це пам’ять, яка зберігає дані надійно і довговічно, але в той же час надає максимально швидкий доступ для їх зміни. Досі таке поєднання вважалося неможливим.

В даний час в техніці використовується пам’ять двох основних типів. Перший тип – динамічна пам’ять, вона ж оперативна (ОЗП). ОЗП працює дуже швидко, тому використовується для активної роботи. На жаль, ця швидка пам’ять є енергозалежною. Коли ви виключаєте комп’ютер, вона очищається.

Другий тип – накопичувачі (флеш-пам’ять, жорсткі диски, зовнішні носії і т.д.). Накопичувачі зберігають інформацію, навіть будучи відключеним від живлення. На жаль, вони працюють повільно. Навіть найшвидші сучасні твердотільні диски (SSD) працюють в десятки разів повільніше оперативної пам’яті. Як наслідок, для активної роботи таку пам’ять використовувати не можна.

ULTRARAM об’єднує кращі властивості накопичувачів і ОЗП. По суті, її можна вважати як незалежною оперативною пам’яттю, так і надшвидким накопичувачем інформації. Але чим би ви її не вважали, не можна заперечувати, наскільки важливою може виявитися ця технологія для всіх сучасних технологій. Лише уявіть, що весь обсяг вільної пам’яті вашого комп’ютера одночасно є обсягом його оперативної пам’яті. Або уявіть “жорсткий диск”, що працює зі швидкістю оперативної пам’яті. ULTRARAM здатен змінити саму основу обчислювальної машини, яка не змінювалося десятиліттями.

За словами вчених, в роботі універсальної пам’яті використовується квантовий механічний ефект, який називають резонансним тунелюванням. Цей ефект дозволяє ланцюгу розмикатися або замикатися під впливом мізерної напруги. Стаття, опублікована в свіжому випуску журналу IEEE Transactions on Electron Devices, докладно описує деталі цього процесу і пропонує механізм зчитування для осередків пам’яті, що дозволяє працювати з великими масивами.

Поки складно сказати, коли нова пам’ять вийде на ринок і стане доступна простому користувачеві. Але, з огляду на те, наскільки проривною є ця технологія, навряд чи виробники “заліза” обійдуть це відкриття своєю увагою.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новітні технології | Переглядів: 501 | Дата публікації: 26-01-2020 | Додав: adminA | Теги: новий тип пам’яті, робота електронних пристроїв | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]