Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Сб, 27-04-2024
Головна » 2024 » Березень » 25 » Новий рід "казкових ліхтариків" виявили вчені
13:02
Новий рід "казкових ліхтариків" виявили вчені


В Японії виявлено новий вид і рід казкових ліхтариків, крихітних білих рослин, схожих на скло, які харчуються грибами. У країні, яка відома своїми великими дослідженнями флори, відкриття нового роду рослин є надзвичайно рідкісним явищем і не траплялося майже 100 років.

Казкові ліхтарики, або Thismiaceae, як вони відомі ботаніці, є дуже незвичайними рослинами, які зустрічаються переважно в тропічних, а також у субтропічних і помірних регіонах. По-перше, вони не зелені і не займаються фотосинтезом, а харчуються міцелієм грибів у землі. Як наслідок, вони часто ховаються під опалим листям і лише на короткий період дають надземні квіти, схожі на скляні вироби.

Відкриття та дослідження

«Наразі ідентифіковано близько 100 видів родини, майже половина з яких відомі лише з моменту їх першого відкриття, іноді з одного зразка», — пояснює ботанік Університету Кобе Суецугу Кендзі, який є всесвітньо відомим експертом з не фотосинтетичних процесів. рослини.

Suetsugu має давню співпрацю з місцевими ботаніками, які мають доступ до відокремлених районів по всій Японії. Він каже: «Відданість японських дослідників-аматорів розкриттю прихованої флори цих регіонів мала вирішальне значення для ідентифікації видів, невідомих науці». І тому, коли йому надіслали зразок казкового ліхтарика, який знайшов ботанік-любитель і який, на думку місцевого експерта, представляє новий вид роду Tanuki-no-shokudai, він знав, що йому потрібно дослідити.

Однак незабаром з’ясувалося, «що ця рослина не була включена до жодного з існуючих родів (наприклад, Thismia ) через її унікальні особливості, і виникла необхідність отримати додаткові особини для подальшого дослідження». Тому він відправився в Кімоцукі в префектурі Кагосіма, де було зроблено відкриття, але не знайшов інших зразків. Однак через рік він спробував ще раз, і йому пощастило: вони знайшли ще чотири рослини, всі на тому самому вузькому місці.

Розкрито новий рід

Експерт Університету Кобе опублікував свій аналіз у науковому Журналі досліджень рослин . Ґрунтуючись як на морфологічному, так і на генетичному аналізі, команда дійшла висновку, що ця рослина є не тільки новим видом, але насправді досить відрізняється від Tanuki-no-shokudai, щоб бути іншим родом — наступним рівнем спорідненості над видами.

Дослідники вважають, що рослина, ймовірно, відокремилася на ранній стадії еволюції всього сімейства Thismiaceae і зберігає характеристики, які є загальними для сімейства, але були втрачені в роду Thismia. Саме тому Суецугу вибрав назву «Mujina-no-shokudai» або «борсуковий свічник»: «Mujina» — старояпонське слово для позначення борсука, але іноді його також використовували для позначення єнотовидного собаки, якого він нагадує, але відрізняється від нього. від. Таким чином, назва відображає спорідненість рослини з Thismia. Латинська назва Relictithismia kimotsukiensis схожа, оскільки її можна перекласти як «релікт Thismia Кімоцукі».

Представники сімейства Thismiaceae харчуються міцелієм грибів у землі. Як наслідок, вони часто ховаються під опалим листям і лише на короткий період дають надземні квіти, схожі на скляні вироби. Авторство зображення: Тагане Шуічіро

«Японія є одним із регіонів світу, де ботанічні дослідження є найрозвиненішими, тому відкриття нових видів рослин є надзвичайно рідкісним, а відкриття нового роду — тим більше», — каже Суецугу. Фактично, останнім відкриттям нової судинної рослини, яка одночасно була визначена як окремий рід, було відкриття Japonolirion у 1930 році, майже 100 років тому. Суецугу пояснює: «Це дослідження може свідчити про те, що багато інших нових видів можуть ховатися в регіонах, які раніше вважалися добре вивченими, і підкреслює критичну потребу в постійному дослідженні та дослідженні флори планети як за кордоном, так і вдома».

Рослина, яка харчується грибами і настільки обмежена у своєму локальному поширенні, також є надзвичайно вразливою до змін навколишнього середовища. Це спонукає Суецугу поглибити своє дослідження, сказавши: «Сегмент нашого майбутнього дослідження буде присвячений екологічним дослідженням, спрямованим на розшифровку взаємодії між Relictithismia та його грибними господарями, на додаток до оцінки впливу змін навколишнього середовища на ці асоціації».


За матеріалами Новини науки
Категорія: Останні відкриття науки | Переглядів: 49 | Дата публікації: 25-03-2024 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]