Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 19-04-2024
Головна » 2022 » Лютий » 11 » Новий механізм зараження клітин патогенними бактеріями виявили біологи
00:49
Новий механізм зараження клітин патогенними бактеріями виявили біологи


нематод Bordetella atropi Вчені відкрили новий вид бактерій, що інфікують круглих черв’яків, і помітили, що для зараження безлічі клітин вони витягуються в нитку.

Після того як хвороботворна бактерія оселилася в клітці хазяйського організму і розмножилася в ній, нові бактерії вибираються назовні і намагаються інфікувати нові клітини. Іноді вони перебираються в сусідні клітини, змушуючи вже заражені витягати до них "містки" з цитоплазми. Однак паразит нематод Bordetella atropi, відкритий біологами з Університету Сан-Дієго, використовує абсолютно оригінальний спосіб. Роберт Луаллен (Robert Luallen) і його колеги описують це в статті, опублікованій в журналі Nature Communications.

Bordetella atropi паразитує на круглих черв’яках Oscheius tipulae, звичайних жителях грунту. З організму в організм бактерії передаються фекально-оральним шляхом, потрапляючи в кишковий тракт і потім проникаючи в епітеліальні клітини. Опинившись в одній з них, B. atropi різко змінюється, припиняє ділитися і тільки зростає. Приблизно за 30 годин бактерія витягується в нитку більш ніж в 100 разів більше довжиною, ніж шириною, і пронизує відразу в кілька (вчені помітили варіанти від трьох до восьми) сусідніх клітин.

Це дозволяє активно поглинати більше ресурсів, а коли прийде час розмножуватися, нитка ділиться на безліч окремих бактерій звичайного розміру і форми. Вони виходять в просвіт кишечника і далі – в навколишнє середовище, готові інфікувати нових господарів. Для нематод таке зараження не проходить задарма: за оцінками Луаллена і його колег, термін їх життя знижується в 2,5 раза, а чисельність залишеного потомства — в 90 разів.

Біологам і раніше був відомий подібний процес подовження бактеріальних клітин: він називається філаментацією. Однак досі його пов’язували лише зі стресом. Потрапивши в несприятливі або прямо небезпечні умови, деякі бактерії, включаючи навіть звичайну кишкову паличку, також можуть зупиняти поділ і замість цього ростуть, витягуючись ниткою.

Така незвичайна форма ускладнює їх атаку деякими антибіотиками і клітинами імунної системи, дозволяє "полагодити" пошкоджену ДНК і сприяє виживанню в стресовій ситуації. Але ось філаментація з метою масового зараження клітин зустрілася вченим вперше, якщо не брати до уваги одного старого разового спостереження у споріднених бактерій Bordetella avium.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 256 | Дата публікації: 11-02-2022 | Додав: admin | Теги: механізм, патогенна, зараження, бактерія, клітина | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]