Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 18-04-2024
Головна » 2023 » Травень » 13 » Нове розуміння еволюції атмосфери Марса дають космонавти
00:02
Нове розуміння еволюції атмосфери Марса дають космонавти


Вчені з Відкритого університету (OU) проаналізували ізотопні вимірювання в атмосфері Марса, надавши нову інформацію про еволюцію марсіанського клімату протягом історії та походження поверхневої органіки на Марсі. Атмосфера Марса, яка в основному складається з вуглекислого газу (CO2), порівняно з Землею збагачена "важким" вуглецем (13C) завдяки переважному виходу "легкого" вуглецю (12С) у космос над кілька мільярдів років.

Вчені з групи дослідження атмосфери та дослідження поверхні OU проаналізували дані місії ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO), які показують, що марсіанський чадний газ (CO) збіднений важким вуглецем.

Доктор Хуан Олдей, провідний автор дослідження, опублікованого в Nature Astronomy, пояснює: "Ключ до розуміння того, чому в CO менше ніж 13 C, полягає в хімічному зв’язку між CO2 і CO. Коли молекули CO2 руйнуються сонячне світло для утворення СО, 12 молекули СО2 руйнуються ефективніше, ніж 13 СО2, що призводить до виснаження 13 С в СО протягом тривалих періодів часу".

Не зважаючи на невелику кількість CO в атмосфері Марса (менше 0,1%), ці нові вимірювання мають важливе значення для нашого розуміння еволюції марсіанського клімату та можуть допомогти визначити історичні кліматичні умови, які уможливили наявність рідкої води на Марсі. поверхні раннього Марса. Доктор Алдай прокоментував: "Ми не знаємо, якою була атмосфера раннього Марса, і не знаємо, які умови дозволяли рідкій воді текти на поверхні. Ізотопи вуглецю в атмосфері Марса можуть допомогти нам оцінити, скільки CO2 було в минуле.

"Нові вимірювання, проведені ExoMars TGO, свідчать про те, що з планети викинуло менше СО2, ніж вважалося раніше, і надають нові обмеження щодо складу цієї ранньої атмосфери Марса".

Недавні вимірювання, зроблені марсоходом NASA Curiosity на поверхні, показали зниження температури органічного матеріалу на поверхні на 13 С. Маніш Пател, який очолює дослідницьку групу OU ExoMars, сказав: «Існує давня дискусія про те, чи був органічний матеріал на поверхні Марса утворений біологічними чи небіологічними процесами.

"Той факт, що як атмосферний вуглекислий газ, так і органічні речовини на поверхні мають цей ізотопний сигнал зі збідненням 13 C, який виміряв Хуан, може вказувати на те, що ці органічні речовини, швидше за все, мають небіологічне походження, хоча інше походження не можна виключати виключно на основі цієї інформації."


За матеріалами Новини науки
Категорія: Цікаві науковцям новини | Переглядів: 112 | Дата публікації: 13-05-2023 | Додав: admin | Теги: марс, космос, атмосфера, Еволюція | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]