Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 29-03-2024
Головна » 2012 » Травень » 18 » Важливіше, ніж склад їжі - харчування за чітким графіком
19:57
Важливіше, ніж склад їжі - харчування за чітким графіком



Експеримент на лабораторних мишах, проведений вченими з Інституту біологічних досліджень імені Джона Салька (The Salk Institute for Biological Studies), показав, що обмежене у часі харчування може бути кориснішим для фігури, ніж цілодобовий доступ до їжі, навіть при рівному споживанні калорій.

Висновки дослідників із США опубліковані в журналі Cell Metabolism від 17 травня.

За основу експерименту вчені взяли припущення про те, що наслідки для здоров'я від неправильного харчування можуть бути частково результатом неузгодженості між нашими біоритмами і розкладом прийому їжі.

"Кожен орган має свої годинники, це означає, що є годинник, коли наша печінка, кишечник, м'язи та інші органи будуть працювати із найбільшою ефективністю, і години, коли вони більш-менш сплять", − говорить провідний дослідник Сатчідананда Панда (Satchidananda Panda ) з Інституту біологічних досліджень.

Ці метаболічні цикли критично важливі для внутрішніх процесів: від розщеплення холестерину до виробництва глюкози, вони повинні запускатися, коли ми їмо і вимикатися, коли не їмо.

Коли ми їмо безладно, порушуються метаболічні цикли, каже дослідник. За її словами, принцип такий же, як у випадку зі сном і неспанням. "Якщо ми не виспимося вночі, ми не повністю прокинемося вранці і будемо, як наслідок, працювати менш ефективно", − пояснює Панда.

Щоб зрозуміти, як обмежене за часом харчування, без зміни в споживанні калорій, може попередити захворювання обміну речовин, команда вчених годувала обидві групи мишей звичайною або дуже жирною їжею за двома схемами доступу до харчування: за бажанням або обмежено за часом.

Ті миші, які харчувалися у строго відведені години (8 годин у день без обмеження в обсягах їжі) виявилися захищені від несприятливого ефекту висококалорійної дієти і продемонстрували поліпшення метаболічних і фізіологічних ритмів. Вони набрали менше ваги, і їх печінка постраждала менше, ніж у побратимів. Крім того, обмежені в харчуванні миші були менш дратівливі.

Панда зазначає, що харчові звички людей значно змінилися за останній час, люди мають більший доступ до продуктів і користуються цим навіть, якщо просто дивляться телевізор перед сном.

Учені вважають, що обмеження часу прийняття їжі може стати частиною зміни стилю життя, щоб допомогти скинути зайві кілограми тим, хто цього потребує.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини медицини | Переглядів: 2285 | Дата публікації: 18-05-2012 | Додав: admin | Теги: харчування за графіком | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]