Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 19-04-2024
Головна » 2012 » Травень » 18 » Незвичайна форма туманності
11:00
Незвичайна форма туманності




У Всесвіті знайшли незвичайну туманність, яка сформувалася завдяки двом зіркам

Співробітники обсерваторії Джеміні (Gemini Observatory) опублікували нове зображення туманності Sharpless 2-71 (Sh 2-71). На думку науковців, незвичайна форма туманності може пояснюватися тим, що вона сформувалася в результаті взаємодії пари старіючих зірок, повідомляє Lenta.ru.

Повнорозмірне зображення можна подивитися на сайті обсерваторії.

Тривалий час вважалося, що туманність з'явилася внаслідок вибуху яскравої подвійної зірки, яку можна бачити в центрі зображення.

Однак нові дані свідчать про те, що більш відповідним кандидатом може бути неяскрава блакитна зірка в безпосередній близькості - трохи правіше і нижче на зображенні.

Річ у тім, що рівень ультрафіолетового випромінювання у яскравої подвійної зірки недостатній для того, щоб розігріти газ туманності так сильно, як це можна спостерігати на опублікованому зображенні.

Водночас сусідня блакитна зірка, мабуть, такою потужністю випромінювання якраз володіє.

З іншого боку, подвійна природа першої зірки може легше пояснити загальну несиметричну форму туманності, тоді як відомостей про подвійну природу блакитної зірки поки що немає.

Австралійські астрономи з Університету Маккуорі, які брали участь у роботі, стверджують, що яскравість блакитної зірки добре відповідає очікуваному значенню.

Саме така світність має бути у залишку зірки, що пережила вибух, в ході якого утворилася туманність.

Науковці ще не беруться стверджувати однозначно, вибух якого з небесних тіл привів до утворення туманності. Тим не менш, вони не сумніваються, що в процесі її формування взяли участь обидва небесних тіла.

Обсерваторія Джеміні (Близнюки) складається з пари інфрачервоних телескопів, розташованих у північній і південній півкулях - на Гаваях і в Чилі. Спільно два телескопи здатні отримувати зображення в будь-якій частині небесної сфери.

Телескопи обслуговуються консорціумом різних країн - США, Великої Британії, Канади, Чилі, Бразилії, Аргентини та Австралії.

Нагадаємо, що в лютому NASA офіційно підтвердило, що їхнім астрономам вдалося помітити нові молоді зірки, які ховаються в імлі пилу та газу туманності Оріона.

Як повідомлялося, нещодавно астрономи вперше знайшли в космосі молекулярний кисень - в туманності Оріон.



За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 22052 | Дата публікації: 18-05-2012 | Додав: adminA | Теги: незвичайна форма туманності | Рейтинг: 4.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]