Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 25-04-2024
Головна » 2020 » Вересень » 21 » Нейротоксин схожий на отруту скорпіона виділяє дерево Гімпі-Гімпі
00:08
Нейротоксин схожий на отруту скорпіона виділяє дерево Гімпі-Гімпі


дерево гімпі-гімпі нейротоксин отрута скорпіон В Австралії є не тільки отруйні тварини, на кшталт павуків, змій і медуз, а й отруйні рослини. Токсини дерева Гімпі-Гімпі ("жалючі дерева") не просто жалять — вони можуть відправити людину в реанімацію і викликати біль, тривалістю в кілька днів, а іноді і місяців. Нове дослідження показало, що отрута, вироблена рослиною, більше схожа на отруту скорпіона або павука.

Гімпі-Гімпі — одне з кількох жалких дерев роду Dendrocnide, які зустрічаються в штаті Квінсленд, Австралія. Небезпечні вони тим, що ростуть не тільки в тропіках, але і поблизу від густонаселених районів. Доктор Ірина Веттер (Irina Vetter) з Університету Квінсленду і її колеги досліджували токсини, що виділяються цією рослиною. Структура листя Гімпі-Гімпі схожа на структуру більшості жалких рослин. Вони покриті трихоми (голчастими придатками), які вводять токсин при контакті зі шкірою.

Тільки біль від дотику до листя триває набагато довше, оскільки замість гістаміну і мурашиної кислоти (які зазвичай використовуються жалячими рослинами), дерево виробляє нейротоксичні білки. Ці нейротоксини є новий коктейль міні протеїнів, який вчені назвали «гімпієтидами» (gympietides) на честь рослини.

Жертви повідомляють про сильне паління, яке «через кілька годин вщухає до ниючого болю, схожого на біль кінцівки, коли випадково прищемив дверима автомобіля». Уражена ділянка шкіри може нагадати про себе через кілька днів або навіть місяців під час звичайного походу в душ.

Вчені все ще не знають, як жалкі дерева навчилися виробляти такі потужні нейротоксини. Раніше вчені вважали цю отруту — способом боротьби з комахами. Тепер Веттер вважає, що вона призначена для великих травоїдних хребетних.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 541 | Дата публікації: 21-09-2020 | Додав: admin | Теги: отрута, скорпіон, гімпі-гімпі, нейротоксин, дерево | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]