Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 19-04-2024
Головна » 2022 » Жовтень » 25 » Науковці зробили шокуюче відкриття - медична марихуана не працює?
18:16
Науковці зробили шокуюче відкриття - медична марихуана не працює?


У деяких країнах коноплю використовують для полегшення болю та лікування пацієнтів з порушенням роботи нервової системи.

Марихуана може підвищити ризик розвитку психозу та респіраторних захворювань.   

Науковці 10 років досліджували вплив канабісу на больові відчуття.

Медичний канабіс може не тільки не послабити, а й навпаки посилити біль. Ба більше, регулярне споживання коноплі вимагає збільшення дозування при виникненні таких відчуттів.

На конференції Американського товариства анестезіологів у 2022 році представили результати великого наукового експерименту, який тривав понад 10 років. Дослідники виявили, що конопля, яку застосовують для послаблення болю при різних хворобах або після операцій, може навпаки посилювати його, пише Bloomberg.

У експерименті взяв участь 34 521 пацієнт, яким проводилося планове хірургічне втручання, 1681 з них — споживач марихуани. Науковці виявили, що ті, хто вживав канабіс протягом 30 днів перед операцією, відчували на 14% більше болю в перші 24 години після неї та починали споживати на 7% більше опіоїдів.

"Зв’язок між вживанням канабісу, показниками болю та споживанням опіоїдів простежувалося і раніше в менших дослідженнях, але вони мали суперечливі результати. Наше дослідження показує, що дорослі, які вживають марихуану, відчувають більше, а не менше, післяопераційного болю", — сказав провідний автор дослідження Еліад Екрамі.

Для остаточних висновків потрібно більше аналізів та дослідів, адже відчуття болю дуже суб’єктивне, пояснюють науковці. Крім того, спеціально піддавати піддослідних неприємним відчуттям не можна, адже це суперечить науковій та медичній етиці. Натуральні експерименти, такі як з післяопераційними пацієнтами, не можуть у повній мірі прорахувати, як інші знеболювальні, що отримують люди, впливають індивідуально на кожного.

Водночас кілька інших досліджень показали, що марихуана може лікувати невропатичний біль, стверджують у Центрі з контролю та профілактики захворювань США (CDC). Це такий тип хронічного болю, який виникає у результаті пошкодження нервів.

Однак цих даних недостатньо, щоб схвалити використання канабісу для знеболення. Є також потенційні побічні ефекти марихуани, серед яких підвищений ризик психозу та респіраторних захворювань, вважають у Міжнародній асоціації з вивчення болю (IASP), до якої входять 125 країн.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Останні відкриття науки | Переглядів: 185 | Дата публікації: 25-10-2022 | Додав: adminA | Теги: відкриття, медична марихуана, Науковці | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]