Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 29-03-2024
Головна » 2012 » Квітень » 29 » Наша шкіра не пропускає воду - чому
10:25
Наша шкіра не пропускає воду - чому




Науковці нарешті з'ясували, чому шкіра не пропускає воду

Наша шкіра слугує нам надійним бар'єром, захищаючи тіло від примх навколишнього середовища. Зокрема, вона запобігає надмірній втраті вологи і перешкоджає проникненню води ззовні. Хоча це загальновідомі речі, досі не було зрозуміло, як у шкіри так добре виходить бути бар'єром для води, - не виходило досить докладно дослідити її мікроструктуру.

Дослідники з Каролінського інституту (Швеція) спробували в цьому розібратися. Вони взяли проби шкіри у декількох добровольців і заморозили їх під високим тиском і при -140˚ C. Це дозволило зафіксувати зразки в тому вигляді, в якому шкіра зазвичай знаходиться у живої людини. Потім науковці аналізували мікрозрізи заморожених зразків, пише Компьюлента.

У першу чергу їх цікавив найбільш верхній, роговий шар епідермісу. Клітини епідермісу складено так, що між ними існує ще якийсь міжклітинний простір, заповнений ліпідними молекулами, і ось цей жировий наповнювач науковці і піддали ретельному дослідженню.

"Середньостатистична" ліпідна молекула полярна: один кінець у неї гідрофільний, несе на собі якийсь заряд, інший - гідрофобний, водовідштовхувальний. Зазвичай група таких молекул утворює двошарову структуру, як в клітинній мембрані, коли до водного розчину звернено гідрофільні їхні кінці, а гідрофобні спрямовано всередину шару і від води захищено. Але у випадку жиру, що заповнює проміжки між клітинами верхнього шару епідермісу, все виявилося інакше.

Як повідомляють дослідники, стандартна двошарова структура тут вивернута навиворіт, і до води у неї звернені водовідштовхувальні кінці ліпідних молекул. Завдяки цьому вода не може подолати шкірний бар'єр ні в ту, ні в іншу сторону. При цьому ліпідні молекули упаковано таким чином, що при розтягуванні шару водонепроникність нітрохи не зменшується. Лише в районі пористості жири набувають "нормальної" двошарової структури.

Раніше повідомлялось, що науковці придумали спосіб отримати засмагу без перебування під сонячними променями або в солярії, за допомогою медичного препарату, який може знайти широке застосування як у медичних, так і в косметичних цілях.



За матеріалами Новини науки
Категорія: Останні відкриття науки | Переглядів: 2106 | Дата публікації: 29-04-2012 | Додав: adminA | Теги: шкіра не пропускає воду | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]