Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Сб, 20-04-2024
Головна » 2021 » Січень » 26 » Найбільший в світі глобус має діаметр 12,5 метрів
00:20
Найбільший в світі глобус має діаметр 12,5 метрів


глобус ерта Є такі глобуси, які неможливо взяти в руки і швидко знайти на них цікавить місце, а для того, щоб оглянути поверхню від Північного до Південного полюса, доведеться піднятися на висоту 3-поверхового будинку. Глобус таких неймовірних розмірів, який при цьому ще й обертається, носить назву Ерта і знаходиться в американському місті Ярмут, штат Мен. Тут, у будівлі компанії DeLorme, яка займається випуском різної картографічної продукції, знаходиться найбільший обертовий глобус у світі.

Ідея створення такого глобуса виникла в 1998 році, а вже до 1999 року роботи були завершені. Для того, щоб розмістити цю грандіозну модель земної кулі, довелося побудувати індивідуальне приміщення, сконструйований спеціально для зручності відвідувачів. Адже цей глобус був побудований не тільки для того, щоб потрапити в Книгу рекордів Гіннесса, захоплювати та дивувати, але і для того, щоб ним могли користуватися за призначенням. В будинку є сходи, і відвідувачі, піднявшись на потрібну висоту і дочекавшись повороту глобуса, можуть оглянути будь-яке ділянку.

глобус ерта

Вага цієї грандіозної конструкції становить 2,5 тонни, а діаметр — 41 фут, тобто 12,5 метрів. Нахил осі обертання макета становить 23,5 градуса, так само як і у Землі, але швидкість обертання трохи швидше. Залежно від заданого режиму, гігантський земна куля робить повний оборот навколо своєї осі за різний час, від 1 хвилини до 1 години. Масштаб картографічних листів, що покривають глобус, — 1:1 000 000, тобто в кожному сантиметрі Эрты вкладається 10 кілометрів реальної поверхні нашої планети. На поверхню нанесена фізична карта планети, міста та об’єкти інфраструктури, які можна було відобразити в існуючому масштабі. До глобуса Ерта додається масивна база даних картографічного матеріалу, який використовувався при створенні моделі.

глобус ерта

Відвідати цей унікальний об’єкт може будь-який бажаючий. Глобус, розташований в скляному будинку, ефектно підсвічує зсередини, що робить його помітним навіть в темний час доби.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Цікаві науковцям новини | Переглядів: 452 | Дата публікації: 26-01-2021 | Додав: admin | Теги: Глобус, світ, найбільший, ерта | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]