Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Сб, 20-04-2024
Головна » 2018 » Травень » 10 » Наявність другої надмасивної чорної діри в галактиці Лебідь А астрономи припускають
18:08
Наявність другої надмасивної чорної діри в галактиці Лебідь А астрономи припускають


 

 

Група дослідників, які працюють з радіотелескопом під назвою VLA, виявила другу надмасивну чорну діру в галактиці Лебідь А, що представляє собою першу радіогалактику в історії астрономії. З кінця минулого століття передбачалося, що в цій галактиці присутній лише один подібний об'єкт, передає Ukr.Media.

Галактика Лебідь А є найпотужнішим позагалактичним джерелом радіовипромінювання в сузір'ї Лебедя. Саме це дозволило виявити дану галактику — вона розташована на відстані близько 600 мільйонів світлових років від Землі і з такої дистанції в оптичному діапазоні не видно, але її радіовипромінювання вдалося зафіксувати вже давно. Саме Лебідь А став першим космічним об'єктом, який змусив, поряд з «звичайними» галактиками виділити радіогалактику як окремий тип.

Раніше вже було відомо, що основним джерелом радіовипромінювання, що дозволяє виявити галактики, на величезній відстані є надпотужні квазари. Проте до цих пір фахівці здогадувалися лише про одну таку чорну діру в центрі Лебедя А.

Вивчаючи дані, отримані телескопом VLA після його оновлення в 2012 році, фахівці виявили об'єкт, який на старих знімках відсутній. Виявлено дві пари «хвостів», що теоретично представляють собою пучки надгарячої матерії, яка рухається на близькосвітловій швидкості і є результатом «діяльності» чорних дір. За словами експертів, це дозволяє припустити, що і надмасивних чорних дір у галактиці Лебідь А розташовані дві, причому друга розташована в півтора тисячах світлових років від тієї, яка була виявлена в сімдесятих роках минулого століття.

Дослідники розраховують, що отримані ними дані дозволять, зокрема, відповісти на деякі питання, що стосуються природи квазарів.

 


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 910 | Дата публікації: 10-05-2018 | Додав: adminA | Теги: галактика Лебідь А, астрономи, друга чорна діра | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]