Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 28-03-2024
Головна » 2006 » Квітень » 29 » Надшвидкі мутації вірусів
17:15
Надшвидкі мутації вірусів


Надшвидкі мутації вірусів Американські біологи встановили, що вірусам для повної мутації потрібно не 100 років, а пару тижнів.

Учені з'ясували, що сучасні віруси здатні на надшвидкі мутації. Раніше вважалося, що нові стратегії боротьби з вірусами стають актуальні лише через приблизно 100 років з моменту розробки вакцини. Вважалося, що саме після такого періоду часу вірус мутує так сильно, що старий варіант вакцини на нього вже не діє.

Проте в останньому номері наукового журналу Science група вірусологів з Державного університету Мічігану опублікувала нові дані про еволюцію вірусів, в яких мовиться, що вірусам для повної мутації може бути досить двох тижнів, щоб інфікувати клітку абсолютно іншим шляхом, повністю змінивши механізм біологічної дії .

У статті мовиться, що раніше схожим способом діяв гучний вірус H5n1, якому вдавалося швидко змінювати свій біологічний код, переміщаючись від одного ссавця до іншого. Кілька років тому, коли біологи заявили, що H5n1 здатний на надшвидкі мутації, основне наукове співтовариство заявило, що процес мутації вірусів займає роки, а не тижні або місяці. Тепер же американські учені на практиці підтвердили, що віруси можуть мутувати в лічені тижні.

Дослідники Мічігану говорять, що вони вивчили вірус, відомий як лямбда. Він не є небезпечним для людей, оскільки здатний інфікувати тільки бактерії Escherichia coli, проте біологи зацікавилися низкою особливостей вірусу, що дозволяють йому швидко еволюціонувати, щоб весь час заражати організм господаря новим шляхом.

Зазвичай лямбда проникає всередину клітини традиційним способом - через клітинну мембрану, прикріпляючись до певних з'єднань усередині клітки, крім того, він здатний упроваджувати свій код в організм бактерії.

Разом з тим, учені провели експеримент, в якому Escherichia coli були позбавлені потрібних вірусу з'єднань, проте, на подив експертів, всього через 15 днів лямбда підібрав "ключі" і до модифікованої бактерії, прикріпляючись до нових молекулярних з'єднань і успішно інфікуючи бактерію за новим алгоритмом.

У статті в журналі Science учені говорять, що вони не чекали такої швидкої здібності вірусу до мутацій, причому учені проводили аналогічні дослідження в 24 ізольованих біологічних середовищах і у всіх віруси підібрали ключі до інфікування бактерій.

Пізніше біологи досліджували геном лямбди і дійшли до висновку, що новий механізм інфікування зажадав зміни всього в чотирьох генах, що відповідали за розміщення вірусу в іншому організмі.

У статті учені кажуть, що лямбда є одним з простих вірусів, тоді як є куди складніші зразки, здатні до набагато складніших мутацій.

Наприклад, було встановлено, що вищезазначений H5n1 був здатний до швидкої мутації, але діяв по-різному на різні біологічні види, що робить його універсальним вірусом, здібним до швидкої і дуже небезпечної дії на організми.
Відзначимо, що кілька років тому було встановлене, що що віруси здатні заражати один одного.
Всіма відомими на сьогодні вірусами є мікроскопічні частинки, здатні інфікувати клітки живих організмів.

Віруси є облігатними паразитами, тобто вони не здатні розмножуватися поза клітиною. В даний час відомі віруси, що розмножуються в клітках рослин, тварин, грибів, бактерій та інших вірусів.
Віруси містять тільки один тип нуклеїнової кислоти: або ДНК, або РНК.

А нещодавно США засекретили новий штам грипу, який "загрожує людству".


За матеріалами Новини науки
Категорія: Останні відкриття науки | Переглядів: 2569 | Дата публікації: 29-04-2006 | Додав: adminA | Теги: Надшвидкі мутації вірусів | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]