Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 26-04-2024
Головна » 2021 » Грудень » 29 » На зонд місії DART NASA встановило камеру Dragonfly Aerospace Макса Полякова
14:30
На зонд місії DART NASA встановило камеру Dragonfly Aerospace Макса Полякова


Супутник, що був запущений NASA в листопаді 2021 року, використовує надчітку камеру, створену компанією Макса Полякова. Вона допоможе зафільмувати важливий для планети експеримент

Наприкінці листопада 2021 року стартувала перша проти-астероїдна місія NASA – DART (Double Asteroid Redirection Test). В ній бере участь українець Макс Поляков (Dragonfly Aerospace). Компанія, що належить до його групи Noosphere й виробляє космічні апарати та супутникову оптику, виготовила частину оснащення для місії, а саме камеру Gecko. Вона встановлена на супутнику італійського космічного агентства LICIACube — цей кубсат супроводжує основний напів-тонний апарат DART.

Мета місії NASA та роль українця

Мета місії національного космічної агенції — довести, що в разі виявлення потенційної загрози зіткнення з астероїдом буде можливо на неї відреагувати.

В ролі об'єкта для експерименту була вибрана астероїдна пара Dimorphos/Didymos A. Її орбіта в майбутніх прогнозах не перетинає Землю в жодній точці, тож вона не несе небезпеки для нашої планети і є ідеальним полігоном для випробувань.

У жовтні 2022 року на відстані 11 мільйонів кілометрів від Землі апарат DART повинен зблизитися з астероїдною парою Dimorphos/DidymosA та спробувати змінити її траєкторію. Він запустить іонний двигун і зіштовхнеться із 160-метровим астероїдом Dimorphos, який обертається навколо780-метрового Didymos A по ретроградній орбіті.

Очікується, що удар призведе до незначної зміни швидкості об'єкта — менш ніж на 1 %. Проте, за підрахунками вчених, така дія призведе до значної зміни траєкторії руху всієї астероїдної пари.

Космічний апарат LICIACube зафіксує момент удару та передасть відео на Землю. Він зніматиме події двома камерами, одну з яких виготовила компанія Dragonfly Aerospace. За умови успішного виконання місії Максим Поляков та компанія Dragonfly зроблять значний внесок у захист Землі від астероїдів.

Щоб проаналізувати викликані місією DART орбітальні зміни, Європейське космічне агентство планує у 2024 році ще одну місію під назвою Hera, в рамках якої запустять два додаткові 6U CubeSats — Juventas та Milani. У 2026 році вони разом з головним кораблем зустрінуться із системою Didymos й виконають детальні дослідження обох астероїдів. Особлива увага буде приділена кратеру, що лишиться після зіткнення з DART.

Розробка й керування обидвома місіями виконується повністю окремо, але разом DART та Hera нададуть людству знання щодо планетарного захисту.

Про компанію Dragonfly Aerospace

Dragonfly Aerospace — авіакосмічна компанія, що базується в Південній Африці в технопарку Стелленбош. Вона займається створенням компактних високопродуктивних оптичних супутників для великих супутникових угруповань, а також електрооптичних камер для спостереження за Землею та місій у глибокому космосі.

Навесні 2021 року український підприємець, який також володіє зосередженою на конструюванні надлегких транспортних ракет-носіїв американською компанією Firefly Aerospace, придбав Dragonfly Aerospace. Обидва виробники будуть працювати в парі, в планах — виводити власні супутники на орбіту на власних ракетах.

Чим відомий Макс Поляков

Максим Валерійович Поляков — український та американський бізнесмен та інвестор родом із Запоріжжя, який заробив свої статки на IT. Після створення й продажу черги успішних IT- проєктів у 2012 році переїхав до Кремнієвої долини та став співзасновником фонду Noosphere VenturePartners. З 2015 року займається космічними проєктами.

Створив компанію EOS DATA Analytics, що аналізує супутникові дані на замовлення організацій. Викупив американську космічну компанію Firefly Aerospace та відкрив для неї дослідницький центр в Дніпрі.

У вересні 2021 року запустив створену FireflyAerospace ракету Alpha, старт відбувся на космодромі військово-повітряних сил США. Поляков порівнює свою "Альфу" із космічною маршруткою. Вона ще не автобус, але вже не таксі, і вирішує відповідні завдання. Ця ракета-носій належить до середнього класу.

Компанія українського бізнесмена Firefly Aerospace також бере участь у місячній місії NASA разом із SpaceX Ілона Маска та BlueOrigin Джеффа Безоса, і, здається, це лише початок його космічних здобутків.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 253 | Дата публікації: 29-12-2021 | Додав: adminA | Теги: камера Dragonfly Aerospace Макса По, NASA, зонд місії DART | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]