Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Ср, 24-04-2024
Головна » 2014 » Січень » 8 » На землеподібній екзопланеті астрономи вперше побачили хмари
21:26
На землеподібній екзопланеті астрономи вперше побачили хмари



Астрономи вперше побачили хмари на землеподібній екзопланеті

Вчені з університету Чикаго уперше змогли «заглянути» в атмосферу землеподібної планети і знайти у ній хмари, спостерігаючи за «суперземлею» GJ 1214b, яка є однією з перших планет такого типу, що були відкрита астрономами за межами Сонячної системи.

Про це йдеться у статті, опублікованій у журналі Nature.

Телескоп «Хаббл» та інші обсерваторії Землі допомогли американським планетологам вперше зафіксувати факт присутності хмар в атмосфері «суперземлі» – екзопланети GJ 1214b у сузір’ї Змієносця, відкритої у грудні 2009 року.

На даний час науковці знають про існування майже тисячі екзопланет. Більшість із цих планет відноситься до так званих «гарячих юпітерів» – великих газових гігантів, розігрітих до високих температур. За останні роки астрономам вдалося отримати фото найбільших і найближчих із них, використовуючи телескопи «Хаббл», VLT і «Субару», а також знайти хмари на деяких газових гігантах поза Сонячною системою.

Лора Крайдберг з університету Чикаго та її колеги вперше змогли «заглянути» в атмосферу землеподібної планети. «Плоский» спектр планети GJ 1214b вже змушував учених вважати, що атмосфера цієї планети може містити у собі безліч хмар. Існує й альтернативне пояснення цього феномена – частина планетологів думає, що в атмосфері GJ 1214b немає водню і вона складається в основному з молекул С2 і води.

Група Крайдберг вирішив перевірити ці гіпотези, спостерігаючи за GJ 1214b в інфрачервоному і оптичному діапазоні за допомогою інструментів «Хаббла» і кількох наземних телескопів. Нові дані про спектр та інші параметри світила і планети показали, що в атмосфері GJ 1214b майже немає важких молекул газів, таких як вуглекислота або випари води.

Даний факт, як пояснюють автори статті, дозволяє говорити про те, що причиною появи «плоского» спектру в GJ 1214b є щільний шар хмар, які оточують планету на великій висоті. Таким чином, Крайдберг і її колеги стали першими планетологами, яким вдалося знайти хмари на землеподібній планеті поза Сонячною системою.




За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 1474 | Дата публікації: 08-01-2014 | Додав: adminA | Теги: землеподібній екзопланеті, хмари, астрономи | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]