Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Ср, 08-05-2024
Головна » 2024 » Лютий » 10 » На супутнику Юпітера Іо "Юнона" зафіксувала виверження вулканів
00:11
На супутнику Юпітера Іо "Юнона" зафіксувала виверження вулканів


Шлейфи від вулканів видно на Юпітері.

На вихідних апарат НАСА “Юнона” здійснив своє 58-ме близьке зближення з Юпітером і останній близький проліт повз Іо, найвіддаленіший з чотирьох галілеєвих супутників Юпітера. Іо відомий своєю вулканічною активністю, яка позначає його поверхню, першими діючими вулканами, відкритими за межами Землі.

Юнона вже здійснила близький проліт повз Іо трохи більше місяця тому, 30 грудня. Протягом останнього року “Юнона” поступово наближалася до вулканічного супутника, що завершилося двома останніми спостереженнями з конкретною метою: з’ясувати, що відбувається всередині Іо. В обох випадках космічний апарат перебував на відстані близько 1500 кілометрів у найближчій точці до Місяця.

Вважається, що причиною вулканізму є гравітація Юпітера та вплив двох з трьох інших галілеєвих супутників (Європи та Ганімеда). Між об’єктами відбувається приливне перетягування канату, що розігріває внутрішні частини супутників. Вважається, що підлідний океан Європи або унікальне магнітне поле Ганімеда також пов’язані з цим процесом.

Однак залишається багато невизначеностей, тому проліт має показати, чи існує глобальний океан магми під поверхнею Іо, що проривається з лавових озер і вулканів.

“Іо – найбільш вулканічне небесне тіло, про яке ми знаємо в нашій Сонячній системі”, – сказав Скотт Болтон, головний дослідник Juno з Південно-Західного дослідницького інституту, під час попереднього зближення з Іо минулого року.

“Спостерігаючи за ним у часі під час кількох прольотів, ми можемо побачити, як змінюються вулкани – як часто вони вивергаються, наскільки вони яскраві і гарячі, чи пов’язані вони в групу, чи поодинокі, і чи змінюється форма лавового потоку”.

Початкова місія Juno полягала у вивченні Юпітера та його внутрішніх процесів, але з продовженням місії команда стала більш сміливою у близьких прольотах повз Місяць, що зрештою дозволило отримати найближчий погляд на супутники за останні десятиліття, а також нові важливі знання про їхні внутрішні процеси.

Космічний апарат перебуває на орбіті Юпітера з 5 липня 2016 року, і у нього попереду ще багато місяців наукових досліджень. Його орбіта навколо планети також була вкорочена. Спочатку він здійснював проліт кожні 53 дні, у 2021 році його скоротили до 43, у 2022 році – до 38, а відтепер проліт відбуватиметься кожні 33 дні. Друга подовжена місія закінчується у вересні 2025 року.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 68 | Дата публікації: 10-02-2024 | Додав: admin | Теги: супутник, юпітер іо, виверження, Юнона, вулкан | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]