Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Нд, 28-04-2024
Головна » 2024 » Січень » 11 » На що це вплине - США зробили важливий крок у легалізації біткойна
13:54
На що це вплине - США зробили важливий крок у легалізації біткойна


США зробили важливий крок у легалізації біктойна: на що це вплине.

Комісія з цінних паперів та бірж США (SEC) вперше схвалила біржові фонди, які інвестують безпосередньо в біткойн. Цей крок став знаковою подією для сектора цифрових активів вартістю приблизно 1,7 трильйона доларів.

Про це повідомляє Bloomberg.

SEC дозволила фондам-важковаговикам галузі BlackRock, Invesco і Fidelity дрібнішим конкурентам, включаючи Valkyrie, розпочати торги.

Схвалення SEC відбулося після протидії, яка тривала більше десяти років, відколи в 2013 році з'явився біткойн. Несподівана заявка BlackRock у червні минулого року спровокувала стрімке зростання криптовалюти на тлі спекуляцій про те, що регулятори США нарешті схвалять цю структуру.

«Хоча сьогодні ми схвалили лістинг і торгівлю деякими спотовими акціями Bitcoin ETP, ми не схвалювали і не схвалюємо біткойн, - сказав у своїй заяві голова SEC Гері Генслер. Інвестори повинні зберігати обережність щодо безлічі ризиків, пов'язаних з біткойнами і продуктами, до криптовалюти».

Після рішення комісії біткойн на короткий час піднявся на 47 тисяч доларів, але загалом зміни були незначними. Криптовалюта впала на 64% у 2022 році, але потім зросла більш ніж удвічі в 2023 році, багато в чому через спекуляції про те, що SEC зрештою схвалить ETF.

Рішення SEC означає, що тепер продукти дозволяють інвесторам отримати доступ до біткойну на традиційних брокерських рахунках, а не через крипто-стартапи, які опинилися під пильною увагою уряду після серії скандалів та банкрутств.

«Це схвалення означає, що як роздрібні, так і інституційні інвестори тепер мають можливість диверсифікувати свій портфель за допомогою криптовалюти, не переймаючись складними питаннями зберігання, - сказав Кемпбелл Харві, професор фінансів в Університеті Дьюка. - ETF дозволяє легко поповнити ваш портфель».

Прихильники криптовалют протягом багатьох років стверджували, що так званий спотовий фонд, який інвестує безпосередньо в біткойн, буде вигідний інвесторам і допоможе наблизити галузь до строго регульованого світу традиційних фінансів. Це також передбачає свого роду віху зрілості для галузі, що зароджується, де сутички з регулюючими органами досягли апогею після того, як крах імперії FTX Сема Бенкмана-Фріда виявив ризики, що ховаються в галузі.

Зазначимо, біткойн - вкрай нестабільний та ризикований актив. Протягом дня його вартість може змінюватись більш ніж на 10%.

НБУ не вважає криптовалюту платіжним засобом. Як зазначила перший заступник голови Національного банку Катерина Рожкова, ми вже були свідками серйозних потрясінь на цих ринках у США, «коли виявлялося, що криптовалюти, які мали бути забезпечені фізичними доларами, виявилися не забезпеченими нічим, і це дуже великі ризики».

У Сальвадорі запустили програму з отримання громадянства за біткоїни. Від неї очікують до $1 млрд на рік, а всі гроші підуть на економічний, соціальний та культурний розвиток країни.

Міжнародний валютний фонд (МВФ) закликає Сальвадор відмовитися від біткойна як від платіжного засобу. Фонд підкреслює, що цей статус є серйозною перешкодою для країни в отриманні нового кредиту від МВФ.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новітні технології | Переглядів: 90 | Дата публікації: 11-01-2024 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]