Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 29-03-2024
Головна » 2012 » Березень » 18 » На Сатурні йдуть дощі
16:22
На Сатурні йдуть дощі



Виявляється, на Сатурні йдуть дощі. Космічний апарат Кассіні, що працює зараз біля Сатурна і його супутників, встановив, що вода, що знаходиться на супутнику Енцеладі, поступово переміщується на Сатурн.

Спочатку вода в атмосфері Сатурну була знайдена ще кілька років тому і тоді дослідники не змогли пояснити її виникнення.

Тепер за підтримки телескопа Гершель було встановлено, що вода, що виходить з гейзерів на полюсі Енцелада, вилітає за межі тонкої атмосфери Енцелада і рухається у напрямку до Сатурна, утворюючи навколо планети гігантське кільце водяної пари, передає CyberSecurity.ru.

Спочатку наявність води біля Сатурна і в його атмосфері було доведено ще в 1997 році, проте тоді не було припущень про те, як вода там могла утворитися або звідки узятися.

У оптичному діапазоні її було неможливо побачити, але завдяки інфрачервоним сенсорам Гершеля водяні хмари вдалося розглянути.

Зараз астрономи встановили, що Енцелад викидає щомиті близько 250 літрів води у вигляді струменів під високим тиском з розломів на південному полюсі супутника.

Значна частина води перебирається за межі тяжіння Енцелада і починає тягнутися до Сатурну, утворюючи кільце навколо останнього.

В той же час, астрономи підрахували, що лише невелика кількість викинутої з Енцелада води досягає Сатурна - приблизно 3-5%. Крім того, дослідники говорять, що останній приклад з "дощами" на Сатурні показує, що схема взаємодії супутників з Сатурном багато в чому недооцінена.

Відзначимо, що на багатьох супутниках Сатурну є кисень.



За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 2051 | Дата публікації: 18-03-2012 | Додав: adminA | Теги: Сатурні йдуть дощі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]