Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Ср, 24-04-2024
Головна » 2022 » Липень » 23 » На різних частинах планети телескоп підтвердить головне передбачення Ейнштейна
14:01
На різних частинах планети телескоп підтвердить головне передбачення Ейнштейна


Телескопи, які встановлять в обсерваторії Сайдинг-Спрінг, планується ввести в експлуатацію цього року.

Масив телескопів для спостережень за гравітаційно-хвильовими оптичними перехідними процесами (GOTO) будують в обсерваторії Сайдинг-Спрінг в Новому Південному Уельсі, Австралія. Проєкт очолює Уорікський університет у Великобританії, в ньому беруть участь обсерваторії на Ла-Пальмі в Атлантичному океані.

Ідентичні телескопи на протилежних кінцях Землі допоможуть вченим виявляти гравітаційні хвилі. Ці явища, передбачені Ейнштейном більше століття тому, були вперше зафіксувала лазерно-інтерферометричній гравітаційно-хвильовій обсерваторії LIGO в 2015 році. Гравітаційні хвилі виникають, коли найщільніші об’єкти Всесвіту — чорні діри і нейтронні зірки — стикаються, викликаючи брижі в тканини простору-часу.

місце установки гравітаційно-хвильового телескопа, обсерваторія Сайдинг Спрінг. Зображення: Університет Монаша

Телескопи, які будуть встановлені в обсерваторії Сайдинг-Спрінг, планується ввести в експлуатацію в цьому році. Якщо астрономи зможуть знайти переконливі аналоги сигналів гравітаційних хвиль, можна буде вимірювати відстані, характеризувати джерела, вивчати їх еволюцію і визначати середовище, в якому вони формуються.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 204 | Дата публікації: 23-07-2022 | Додав: adminA | Теги: телескоп, головне передбачення Ейнштейна, різні частини планети | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]