Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 26-04-2024
Головна » 2023 » Квітень » 12 » На дні Берингового моря причину появи дірок знайдено
00:01
На дні Берингового моря причину появи дірок знайдено


Дно Беренгового моря пронизане загадковими дірами. Науковці присвятили чимало часу, щоб зрозуміти, хто або що їх там зробило. І ось вони знайшли відповідь на це питання. Про це повідомляє IFLScience.

Сьогодні вчені впевнені, що дірки в дні залишають амфіподи – це такі ракоподібні. Коли вони відчувають почуття голоду, можуть не спеціально перебирати дно в пошуках їжі. На розгадку цієї таємниці пішло кілька десятиліть.

Амфіподи – це підклас ракоподібних, які живуть у водних екосистемах і можуть бути як вільно плаваючими, так і присмоктаними до каміння, водоростей та інших поверхонь. Вони являють собою дрібні черепашкові або безпанцирні організми з тілом, що складається з голови, грудей і черевця, з кількома парами лап і вусами. Амфіподи відіграють важливу роль в екосистемах, в яких вони мешкають, як їжа для інших тварин і важливі детритоїди, які допомагають розкладати органічні матеріали у водному оточенні.

дірки на дні Берингового моря/фото: Ecology and Evolution

Вчені довго досліджували різноманітність живності в Алеутській западині, яка розташована поруч з Аляскою. Тут же вони виявили понад 200 тунелів, які немов павутина розташовані в глибинах морського дна.

Крім бокоплавів і амфіподів вони не знайшли більше жодного представника підводного світу, яким би це було під силу.

Розміри дрібних ракоподібних коливаються від 1 мм до 34 см. Деякі представники цього виду здатні рити нори в пошуках поживних відкладень.  

Завдяки новітнім технологіям вченим навіть вдалося зробити фото, на якому видно амфіпода, що риє дно Берингового моря. Але він відрізнявся від усіх раніше відомих видів своїх родичів.

Авторка дослідження Анжеліка Брандт розповідає, що це неймовірне відкриття для світу науки. Знайшовши архітекторів підводних печер, біологи дізнаються більше про мікрофауну цього регіону. А саме, знайдено новий вид амфіпод, який найімовірніше і створює свої тунелі.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новітні технології | Переглядів: 126 | Дата публікації: 12-04-2023 | Додав: admin | Теги: Море, поява, дно, берингове, дірка | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]