Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Сб, 20-04-2024
Головна » 2022 » Березень » 20 » На Червоній планеті почав танути сніг - подивіться на весняні фотографії Марса
15:37
На Червоній планеті почав танути сніг - подивіться на весняні фотографії Марса


НАСА показала фотографії покритих інеєм дюн в кратері Кайзера на Марсі. Про це повідомляється в блозі проєкту HiRISE.

У північній півкулі Марса настала весна, повідомляє НАСА. Спостереження камери HiRISE на борту Mars Reconnaissance Orbiter вже зафіксували частково відталі дюни на західному схилі дюн всередині кратера Кайзера.

Взимку темні піщані дюни покриті шаром білого сезонного льоду, який можна побачити на зображенні нижче. Але насправді на фотографії відображено початок марсіанської весни, коли сонячна сторона дюн тільки почала відтавати.

Яскраві плями інею білого кольору чітко видно і складаються з льоду, води і вуглекислого газу. Темні смуги піску стікають по схилу. Так відбувається через швидке перетворення інею з льоду в газ, коли навесні Сонце нагріває дюну.

Діаметр кратера Кайзер становить 207 км і знаходиться на землі Ноя на захід від рівнини Еллада в Північній півкулі Марса. Це поле – одне з декількох піщаних районів, розташованих в південній частині дна кратера. Дюни на фотографії утворюються через марсіанські вітри, які проносяться по пухкому реголіту всередині кратера Кайзера.

High Resolution Imaging Science Experiment – камера, встановлена на борту космічного апарату Mars Reconnaissance Orbiter для вивчення Марса. Автор розробки – компанія Ball Aerospace & Technologies під керівництвом арізонського університету і місячно-планетарної лабораторії.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 270 | Дата публікації: 20-03-2022 | Додав: adminA | Теги: червона планета, весняні фотографії Марса, таннення снігу | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]