Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Ср, 24-04-2024
Головна » 2021 » Серпень » 11 » На 15% знижують температуру на Землі ліси
00:41
На 15% знижують температуру на Землі ліси


ліс Вчені виявили, що ліси не просто вловлюють вуглець, а й генерують хмарність, яка охолоджує планету. Без їх впливу температура на планеті була б вище на 15%.

Дослідники відзначили, що ліси відіграють ключову роль у пом’якшенні клімату шляхом поглинання вуглецю в атмосфері, вони також створюють охолоджувальний ефект внаслідок збільшення обсягу низьких хмар. Цю тезу вчені підтвердили з використанням супутникових спостережень. Дослідження показало, що на двох третинах земної кулі лісонасадження збільшують кількість низьких хмар, причому цей ефект найсильніше проявляється в вічнозелених голчастих лісах.

"Земні спостереження все частіше показують, що дерева і ліси впливають на клімат, впливаючи на біофізичні властивості поверхні планети", – зазначив один зі співавторів дослідження Алессандро Ческатті. У роботі описується, як хмарність в цілому збільшувалася протягом усього року на помірних, тропічних і посушливих регіонах. Це зменшувало температуру, причому іноді до 15%.

Однак під час зими та весни в Північній Америці, Росії та Східній Європі, коли в цих регіонах збільшується сніговий покрив, автори виявили зниження хмарності над лісами в порівнянні з іншими територіями. Літо, з іншого боку, характеризується сильним і послідовним збільшенням частки хмар приблизно на 5%.

«Без глобальних спостережень за хмарністю і типом ґрунтового покриву зі супутників це дослідження було б неможливо в глобальному масштабі. Автори цього дослідження високо оцінили високу просторову роздільну здатність продуктів ініціативи », – відзначають вчені.

Команда підкреслює, що пом’якшення клімату на суші шляхом відновлення лісів не повинно розглядатися виключно з точки зору уловлювання вуглецю. Замість цього, політика влади повинна включати ширші кліматичні переваги, які дають лісу, включаючи збільшення хмарності, для локального охолодження і генерування опадів.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 305 | Дата публікації: 11-08-2021 | Додав: admin | Теги: земля, зниження, температура, ліс | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]