Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 26-04-2024
Головна » 2023 » Квітень » 22 » Можуть походити від одного людського предка усі з блакитними очима
00:27
Можуть походити від одного людського предка усі з блакитними очима


У 2008 році дослідження під керівництвом Ханса Айберга з Копенгагенського університету стверджувало, що всі блакитні очі пов’язані з одним предком, який жив від 6000 до 10 000 років тому. Ця концепція постійно з’являлася в новинах і публікаціях протягом 15 років після виходу газети. Простіше кажучи, ми залишаємось закоханими.

Але звідки взялося це поняття? Це дослідження 2008 року було побудовано на дослідженнях, які почалися в 1996 році, і все було зосереджено на генетичному дослідженні гена OCA2.

Дослідження показує, що код гена OCA2 відіграє ключову роль у виробництві меланіну, пігменту, який забарвлює волосся, шкіру та очі. Теорія Айберга полягає в тому, що між 6000 і 10 000 років тому відбулася мутація, яка ввімкнула здатність гена розбавляти карі очі блакитними.

"Спочатку у всіх нас були карі очі, — сказав він у 2008 році. — Але генетична мутація, що вплинула на ген OCA2 у наших хромосомах, призвела до створення перемикача, який буквально вимкнув здатність виробляти карі очі".

Кожен колір очей безпосередньо пов’язаний з об’ємом меланіну в райдужній оболонці. Зелені очі, навіть рідше, ніж блакитні, відзначають знижений рівень меланіну, вважаючи, що він не настільки знижений, як блакитні очі. Щоб перейти від коричневого до синього, потрібна лише незначна зміна. "Звідси ми можемо зробити висновок, що всі блакитноокі особини пов’язані з одним предком", — каже Айберг. "Усі вони успадкували один і той самий перемикач у точно тій самій частині ДНК".

Він називає це перемикання специфічною подією генетичної мутації та вважає, що воно створило першу в історії блакитнооку людину лише завдяки мутації регулюючого гена HERC2. Це поєднання — єдиний відомий спосіб, яким очі можуть стати синіми (навіть руде волосся може виникнути через одну з дюжини причин). Ця мутація залишилася в силі для наступного покоління, тобто зменшення виробництва меланіну в райдужній оболонці дозволило продовжувати розбавляти коричневий колір до синього.

З того часу, як багато тисяч років тому змінилося, розвиток блакитнооких людей лише проштовхнувся вперед. Кілька дослідницьких статей прийшли до висновку, що перша мутація, ймовірно, була десь у Європі, ймовірно, під час експансії неоліту. Марш синьооких тривав, поки населення розійшлося.

Приблизно 10 відсотків усіх людей мають блакитні очі, але це число дуже різниться в залежності від регіону, причому скандинавські країни мають більшу схильність до блакитних очей. Ейберг вважає нейтральну мутацію, за словами Ейберга, приклад кольору очей «просто показує, що природа постійно перемішує людський геном, створюючи генетичний коктейль людських хромосом і пробуючи при цьому різні зміни».


За матеріалами Новини науки
Категорія: Цікаві науковцям новини | Переглядів: 132 | Дата публікації: 22-04-2023 | Додав: admin | Теги: блакитні, очі, предок | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]