Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 19-04-2024
Головна » 2023 » Січень » 11 » Може підскочити тиск через такі продукти
10:29
Може підскочити тиск через такі продукти


Якщо ви страждаєте від підвищеного тиску, особливо важливо стежити за тим, що ви їсте. Перевірте вміст вашого холодильника і проаналізуйте свій раціон – цілком можливо, що ви погано почуваєтеся саме через їжу.

Сіль, мабуть, заслуговує на перше місце в рейтингу продуктів, що провокують гіпертонію. Справа в тому, що сіль – це природний абсорбент, який затримує рідину в організмі. Через надлишок натрію судини набухають і звужуються – внаслідок чого тиск підскакує.

З цієї причини тиск може піднятися і після баночки солоних чи маринованих огірків. Як правило, у такі заготовки теж кладуть багато солі, що може вдарити по серцево-судинній системі. Для довідки: фахівці Всесвітньої організації охорони здоров’я радять їсти не більше 5 г солі на день.

З цих же причин небезпеку можуть становити соєвий соус, бульйонні кубики та гірчиця. Дозуйте вживання цих продуктів або не їжте їх зовсім, щоб не допустити надлишку натрію.

Копченості та ковбаси  — теж не найкращі продукти для гіпертоніків. Така їжа поєднує в собі дві найшкідливіші для серця і судин властивості: вона досить жирна і містить багато натрію у складі. Тому намагайтеся частіше замість улюбленого салямі в бутерброд класти варену курку чи інше біле м’ясо.

Підвищене вживання солі призводить до підвищення артеріального тиску та руйнування судин, судинного спазму, що обмежує надходження крові до мозку. До того ж, для виведення солі організм включає «адаптивну» реакцію – підвищує кількість сечовипускань та потовиділення, що може призвести навіть  до зневоднення.

Крім того, лікарі попереджають: льодяники з лакрицею, які багато хто любить розсмоктувати під час хвороби, також протипоказані при підвищеному тиску. Вся справа в тому, що в корені солодки є гліциризинова кислота, яка знижує рівень калію в організмі людини. У результаті вода затримується у тілі людини, тиск підскакує.

Багато натрію міститься і в більшості сирів, тому з цим продуктом варто бути обережним. Наприклад, краще відмовитися від бринзи, рокфору чи халумі — там надто багато солі. Намагайтеся купувати нейтральніші сорти сиру.

Житній хліб, який багато хто вважає більш корисною альтернативою білому через низький глікемічний індекс, на жаль, теж може підвищувати тиск. Тому краще на кожен день купувати цільнозернові.

Навіть не всі фрукти є безпечними для гіпертоніків. Наприклад, грейпфрут у теорії може зменшити ефективність низки ліків проти високого тиску.

ЯК ЗРОЗУМІТИ, ЩО У ВАС ПІДВИЩЕНИЙ ТИСК

Виміряти тиск у домашніх умовах можна за допомогою тонометра. Перша цифра покаже систолічний тиск, друга – дистолічний. Ідеальним вважається значення 120/80 мм рт.ст., однак для кожного цей показник може бути індивідуальним. Існують межі норми. Підвищеним вважається показники більше ніж 140/90 мм рт. ст, зниженим – нижче 90/60 мм рт. ст.

Які симптоми розкажуть, що тиск у вас може бути вищим, ніж потрібно? Ось кілька ознак:

  • головні болі;
  • відчуття дискомфорту у грудях;
  • запаморочення;
  • блювота;
  • нудота.

За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини медицини | Переглядів: 156 | Дата публікації: 11-01-2023 | Додав: adminA | Теги: підскочити тиск, 10 продуктів | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]