Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Сб, 20-04-2024
Головна » 2021 » Квітень » 21 » Може бути "фабрикою" темної матерії найближча до Сонця зірка
18:58
Може бути "фабрикою" темної матерії найближча до Сонця зірка


Вчені з Массачусетського технологічного інституту в ході досліджень відкрили нові властивості зірки Бетельгейзе. Вона є однією з найближчих до Сонця, повідомляє Live Science.

Бетельгейзе видно з Землі як яскраво-червону точку в сузір’ї Оріона. Відстань між нею і Землею становить 520 світлових років. Минулого року зірка почала тьмяніти з незрозумілої причини – деякі вчені припустили, що вона може переродитися в наднову.

Автори нового дослідження припустили, що Бетельгейзе може бути «фабрикою» темної матерії. За їх теорією, в надрах зірки утворюється безліч гіпотетичних частинок темної матерії, які називаються аксіонами.

Маса цих гіпотетичних частинок імовірно складає мільйонну або навіть мільярдну частку електрона. Аксіони не повинні активно взаємодіяти з видимими частинками. Але існує невелика ймовірність того, що фотони або легкі частинки можуть перетворюватися в аксіони в присутності сильного магнітного поля.

У термоядерному ядрі Бетельгейзе, яка в 20 разів масивніша від Сонця, має перебувати велика кількість і фотонів, і магнетизму – це сприятливі умови для «народження» аксіонів. Якщо вони дійсно там утворюються, то, ймовірно, потім вириваються назовні і щільним потоком спрямовуються до Землі.

«Взаємодіючи з природним магнітним полем галактики Чумацький Шлях, ці Аксион можуть бути перетворені назад в фотони в рентгенівській частині електромагнітного спектра», – пояснили автори наукової роботи.

Бетельгейзе є старою зіркою і не повинна випускати багато рентгенівського світла. Вчені припустили, що будь-яке випромінювання такого роду, що виходить від зірки, може вказувати на наявність аксіонів.

Автори дослідження використовували космічний ядерний спектроскопічний телескоп NASA (NuSTAR) для пошуку рентгенівської сигнатури. Зафіксовані ними сигнали не виходили за рамки звичайних астрофізичних процесів. Але, тим не менше, результати виявилися корисні для подальших досліджень. Учені зробили висновок, що фотони і аксіони взаємодіють в три рази рідше, ніж вважалося.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 350 | Дата публікації: 21-04-2021 | Додав: adminA | Теги: найближча до Сонця зірка, «фабрика» темної матерії | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]