Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 26-04-2024
Головна » 2022 » Вересень » 29 » Морські археологи розповіли про дивовижні знахідки на затонулому датському військовому кораблі XV століття - плавуча фортеця
14:40
Морські археологи розповіли про дивовижні знахідки на затонулому датському військовому кораблі XV століття - плавуча фортеця


Модель вітрильника Грибшунден на основі знайдених біля шведських берегів останків.

Флагман королівського флоту Грибшунден був побудований в епоху великих відкриттів. Але він відрізнявся від суден Васко да Гами та Христофора Колумба, оскільки був місцем дислокації цілої армії. Вірогідно, це його й занапастило.

Виявлений дайверами у 70-х роках корабель був обстежений нещодавно. На його борту було зроблено безліч цікавих знахідок: гармати, рушниці, порох, обладунки та пістолі для сотень солдатів. Крім того, на борту був т.зв. кормовий замок - надбудова над палубою в задній частині корабля, в якій розміщувалися каюти капітана та власника корабля.

Останнім був Йоган Датський, король Данії та Норвегії, а потім і Швеції. Він буквально жив на Грибшундені, оточений справжньою армією. Таким чином монарх сподівався утримувати контроль над своїми володіннями.

Військовий корабель, останки якого знайшли у морі біля шведського міста Ронненбю, був справжнім гігантом. Його довжина становила 35 м, що було нечувано на той час. Солідні розміри та вантажопідйомність стали можливими завдяки інноваційній для XV століття технології будівництва суден. Дошки корпусу Грибшундена були закріплені на потужному каркасі, тоді як зазвичай їх розміщували на хистких накладках.

Особливістю східної частини Балтійського моря є те, що тут дуже холодно для корабельного черв'яка, тому дерев'яні частини корабля добре збереглися.

Це дозволило перевозити на кораблі солідний вантаж, головним чином військовий. Після затоплення на кормі корабля було виявлено 14 лафетів, але вчені кажуть, що знарядь було значно більше на носовій частині. Ймовірно, їх удалося врятувати після того, як корабель почав тонути.

Крім того, на палубі виявили статую у формі людини, затиснутої в пащі чи то собаки, чи то дракона. Ймовірно, це пов'язано із назвою корабля. Грибшунден перекладається як собака-грифон.

Причиною затоплення начальник пошукової експедиції Брендан Фоулі, морський археолог із Лундського університету в Швеції, вважає вибух пороху, який створив пробоїну нижче ватерлінії.

Грибшунден був одним з перших кораблів, що перевозили велику кількість вибухових речовин, і, ймовірно, жодних спеціальних правил транспортування небезпечних вантажів у ті часи не існувало.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Останні відкриття науки | Переглядів: 175 | Дата публікації: 29-09-2022 | Додав: adminA | Теги: плавуча фортеця, знахідки, XV століття, затонулий датський військовийому ко | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]