Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Сб, 27-07-2024
Головна » 2024 » Червень » 11 » Могла дати поштовх процвітанню Стародавнього Єгипту раптова кліматична зміна в Нілі
13:33
Могла дати поштовх процвітанню Стародавнього Єгипту раптова кліматична зміна в Нілі


Для стародавніх єгиптян Ніл був джерелом самого життя: він зрошував їхні посіви і годував їхніх тварин; він був дорогою і компасом; він навіть лежав в основі їхніх релігійних вірувань. Але хоча деякі з вірувань стародавніх єгиптян можуть здатися наївними – навіть кумедними – нам, у 21 столітті, нове дослідження Саутгемптонського університету показало, що в цьому, принаймні, вони мали рацію.

“Хоча Ніл є однією з найбільших річок світу і відігравав центральну роль у житті стародавнього Єгипту, мало що відомо про його реакцію на кліматичні зміни в голоцені”, – пояснюється в статті.

Але “кліматичні та екологічні зміни формували ландшафт єгипетської долини Нілу протягом останніх 11 500 років, включаючи цивілізацію Стародавнього Єгипту”, – пишуть автори – до такої міри, що еволюція річки за цей час може бути тим, що дозволило фараонському суспільству взагалі процвітати.

“Такі об’єкти Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, як Карнакський і Луксорський храми, розташовані на схід від сучасного Нілу, а царські культові храми і некрополі – на західній околиці пустелі – місця, які були як фізично, так і міфологічно пов’язані з річковим ландшафтом”, – пояснюють автори. “Крім того, не виключено, що зміна навколишнього середовища також вплинула на регіональну агроекономіку, яка мала вирішальне значення для успіху давньоєгипетської держави”.

Це великий крок у галузі нілології. Частково це пов’язано з відсутністю досліджень, зазначається в статті, оскільки більшість попередніх досліджень річки проводилися в декількох обраних місцях, і майже ніхто не зосереджувався на тому, як сам Ніл змінювався і переформовувався з плином часу. Але не менш важливим є і технологічний аспект такого дослідження: справа в тому, зазначають дослідники, що досі просто не було достатньо даних, щоб зробити можливими достовірні реконструкції еволюції Нілу.

Тож команда вирішила знайти інформацію самостійно. “Ми пробурили 81 свердловину, багато з яких вручну, по всій долині Нілу поблизу Луксора – це справді вперше для Єгипту”, – пояснив Домінік Баркер, технік з археології з Саутгемптонського університету та один зі співавторів статті.

“Використовуючи геологічну інформацію, що міститься в кернах, і датуючи відкладення за допомогою методу оптично-стимульованої люмінесценції, ми змогли зібрати воєдино еволюцію річкового ландшафту”.

І те, що вони відкрили, може бути ключем до успіху Стародавнього Єгипту. Вони виявили, що це сталося раптово, близько 4 000 років тому, коли Ніл зазнав значних змін у своїй поведінці та навколишньому середовищі: після приблизно 7 500 років значного розрізу долини, в якому річка була досить вузькою, глибоко врізаючись в корінну породу, вона різко змістилася. Тепер на дні долини відкладалася велика кількість осаду, який формував русло річки і значно збільшував та стабілізував навколишню заплаву.

“Розширення заплави значно збільшило площу орних земель в долині Нілу поблизу Луксора (стародавні Фіви) і поліпшило родючість ґрунту завдяки регулярному відкладенню родючого мулу”, – пояснив Бенджамін Пеннінгтон, запрошений науковий співробітник з географії та екології в Саутгемптонському університеті і співавтор статті.

Це також ознаменувало початок еволюції до сьогоднішньої культової мега-річки – характеристики, яка насправді не існувала ще близько 2 000 років тому, пояснюють дослідники. “Єгипетський Ніл, який ми бачимо сьогодні, дуже відрізняється від того, яким він був протягом більшої частини останніх 11 500 років”, – сказав Пеннінгтон. “Більшу частину цього часу Ніл складався з мережі переплетених каналів, які часто змінювали своє русло”.

Що спричинило таку раптову і радикальну зміну? Достеменно невідомо, але відповідь, швидше за все, пов’язана з колись пишною пустелею Сахарою – а точніше, з її перетворенням на піщані простори, які ми знаємо сьогодні. У поєднанні з впливом людських поселень це нове посушливе середовище збільшило б рівень дрібнозернистого осаду в річці і зменшило б об’єм води, трансформувавши таким чином характеристики Нілу.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Цікаві науковцям новини | Переглядів: 40 | Дата публікації: 11-06-2024 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]