Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 09-05-2024
Головна » 2023 » Червень » 27 » Міжнародним екологічним організаціям кремль не дає працювати у рф - причини та наслідки. ВІДЕО
18:25
Міжнародним екологічним організаціям кремль не дає працювати у рф - причини та наслідки. ВІДЕО


російська армія скоїла в Україні 190 кримінальних злочинів проти довкілля, 14 із них кваліфіковано як екоцид. Про це повідомили в Офісі генеральної прокуратури України. У рф перестали навіть вдавати, що зацікавлені в захисті природи. москва фактично заборонила діяльність найавторитетніших міжнародних екологічних організацій, повідомляє FREEДОМ.

У росії оголосили поза законом ще одну міжнародну екологічну організацію. москва вважає, що діяльність Всесвітнього фонду дикої природи загрожує економічній безпеці країни. А ще екологів звинуватили мало не в шпигунстві. Фонд, мовляв, підтримував організації, визнані “іноагентами”.

 “Уряд будь-якої тоталітарної країни вважає присутність міжнародних організацій на своїй території загрозою своїй владі, своїй монополії на владу. Друга проста відповідь, яка стосується саме екологічних організацій, це те, що політика росії на даному відрізку часу перешкоджає боротьбі зі змінами клімату”, — пояснила дії кремля координаторка мережі громадських екологічних організацій Ольга Бойко.

Офіційно WWF оголосили в росії “небажаною організацією”. Цей статус, фактично, паралізує діяльність фонду.

 “Проблеми, пов’язані навіть із фінансовою діяльністю, з розрахунково-банківськими операціями, з найманням персоналу для роботи. Усі ці моменти робляться для того, щоб організації з небажаним статусом просто залишали росію”, — зауважив експерт-міжнародник, кандидат політичних наук Богдан Ференс.

Кейс із Всесвітнім фондом дикої природи не унікальний. Наприкінці травня російська генпрокуратура визнала небажаним і Greenpeace. Авторитетна міжнародна організація нібито загрожувала основам конституційного ладу росії.

 “Ми багато що робили, що не подобається багатьом досить впливовим людям у нашій країні, саме тому, що ми не давали їм руйнувати цінні куточки нашої природи, забруднювати їх, сприяти руйнуванню клімату. Ми не займалися політикою, тим, що ми вважаємо політикою. Але наші опоненти вважають, що ми займалися політикою, тому що ми вимагали ухвалення або не ухвалення якихось законів, які призвели до руйнування навколишнього середовища”, — заявив колишній експерт організації Greenpeace Михайло Крейндлін.

Справжня причина заборони Greenpeace, WWF та інших екологічних організацій — це висловлена ними на адресу російської влади критика, кажуть аналітики. Експерти та активісти часто ставили незручні запитання про принципові для кремля проєкти: від Олімпіади в Сочі й освоєння Арктики – до забруднення Байкалу і будівництва газопроводу “Північний потік-2”. Тепер спроби позбутися цікавих не тільки посилюють міжнародну ізоляцію країни-агресора, а й позбавляють світ доступу до даних про реальний стан справ.

 “У нас стає більше білих плям у регіоні, якщо ми хочемо отримати якусь картинку загальну, зрозуміти, що відбувається. Там немає людей, які могли про це поговорити. Ми можемо тільки припускати, ліси можуть горіти скільки завгодно, ніхто нічого з цим не зробить. Або їх вирубають, або розчистять землю і щось посадять, ніхто не зможе це жодним чином проконтролювати. Відповідно, внесок у зміну клімату росія продовжуватиме робити великий, а відповідальності за це ніякої не нестиме”, — заявила координаторка мережі громадських екологічних організацій Ольга Бойко.

москва, як і мінськ, у боротьбі з екологами вдається і до більш репресивних методів. За даними “Еколого-кризової групи”, тільки 2022 року в росії нападу зазнали щонайменше 47 активістів.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 112 | Дата публікації: 27-06-2023 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]