Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Ср, 08-05-2024
Головна » 2024 » Лютий » 5 » Минуле Землі висвітлює відкриття найдавніших дерев у Канаді
00:22
Минуле Землі висвітлює відкриття найдавніших дерев у Канаді


У канадській провінції Нью-Брансвік, вчені виявили унікальні скам'янілості п'яти дерев, які опинилися під землею внаслідок давнього землетрусу, датованого 350 мільйонами років тому. Дослідження, опубліковане у журналі Current Biology, підкреслює, що ці рідкісні знахідки не лише привабливі своєю формою, але й надають цінну інформацію про давно минулі епохи Землі, які до цього залишалися загадкою.

Як розповів Роберт Гастальдо, спеціаліст у галузі палеонтології та седиментології, який очолював дослідження, ці скам'янілості є своєрідними "капсулами часу", які дозволяють заглянути у минулі епохи історії Землі. Перші зразки були знайдені у 2017 році під час полевих робіт у кар'єрі Нью-Брансвіка. Одне з цих дерев, яке отримало назву "Sanfordiacaulis", оцінюється навіть старше, ніж 400 мільйонів років.

Ці давні рослини, які досягали висоти п'яти метрів та діаметру крони майже шести метрів, вразили вчених своїми розмірами. Відрізняючись від сучасних папоротей та пальм, "Sanfordiacaulis" мав понад 250 листків довжиною близько 1,7 метра кожен, що вказує на їх унікальність у давній флорі.

Метью Стімсон, куратор відділу геології та палеонтології у Музеї Нью-Брансвіка, припускає, що збереженість цих дерев могла бути зумовлена катастрофічними геологічними процесами, такими як оползні, викликані землетрусами у давніх рифтових озерах.

Пітер Вілф, професор палеоботаніки, підкреслює, що ці знахідки мають виняткове значення, оскільки вони сприяють розумінню еволюції ранніх лісів, що, в свою чергу, допомагає пояснити структуру сучасних тропічних лісів, які є домом для більшості живих організмів на Землі.

Ці дерева, за словами Кінга, співробітника музею, виросли в епоху пізнього палеозою, коли флора та фауна почали активно колонізувати сушу. Скам'янілості, подібні до "Sanfordiacaulis", не лише ілюструють зміни у живій природі, але й можуть дати вченим ключ до розуміння майбутнього еволюційного шляху життя на планеті. Вчені вважають, що ці давні рослини, як і багато ранніх безхребетних, активно адаптувалися до навколишнього середовища, експериментуючи з різними формами життя.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 55 | Дата публікації: 05-02-2024 | Додав: admin | Теги: дерево, відкриття, Канада | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]