Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 19-04-2024
Головна » 2022 » Жовтень » 6 » Мікроскопічні істоти вчені створили з "розумного" полімеру: вони ростуть і пам'ятають
18:42
Мікроскопічні істоти вчені створили з "розумного" полімеру: вони ростуть і пам'ятають


Метод створення мікророботів отримав назву 4D-друк.

Вчені з Гайдельберзького університету Рупрехта-Карла (Німеччина) застосовують метод адитивного виробництва, сподіваючись удосконалити мікро-робототехніку.

На думку дослідників, виробництво програмованих матеріалів, механічні властивості яких можуть адаптувати "на запит", дуже потрібне у сфері роботобудування. Саме тому вони і застосовують "розумний" полімер, розробляючи концепцію так званого 4D-друку.

Мається на увазі, що в процесі 4D-друку створюються тривимірні об'єкти, які зможуть змінюватися з часом. Полімери, що мають пам'ять форми, з яких їх створюють, здатні відновлювати свою первісну форму після деформації, викликаної, наприклад, підвищенням температури. Також вони здатні рости, збільшуючи надрукований об'єкт у 8 разів, після чого застигають. Що стосується структури "інтелектуального" полімеру, то вона складається з частинок, що нагадує формою порожні коробки з кришками, які відкриваються. Якщо на матеріал впливати за допомогою тепла, то "кришки" "коробок" закриються, внаслідок чого деформована зона "відновить" первісний вигляд.

Поки вчені досліджують область 4D-друку, створюючи за допомогою 3D-принтера мікроскопічних істот та рослин (гекон, восьминіг, соняшник).


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новітні технології | Переглядів: 173 | Дата публікації: 06-10-2022 | Додав: adminA | Теги: мікроскопічні істоти, розумний полімер, пам'ять, ріст, вчені | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]