Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 29-03-2024
Головна » 2012 » Вересень » 6 » Мікроінсульт: дізнатися і знешкодити!
16:24
Мікроінсульт: дізнатися і знешкодити!




Коли літній людині стає погано, оточуючі першим ділом думають якого лікаря викликати, які ліки дати. Однак у відношенні тих, хто молодше 40 таке правило не діє. У кращому випадку пропонують цитрамончик, в гіршому - піти проспатися. Такі «універсальні» кошти в деяких випадках швидше нашкодять, ніж допоможуть.

Мій колега Ігор, чоловік у розквіті років (32) і сил, великий шанувальник дам і дозвільного способу життя якось прийшов на роботу в абсолютно непристойному стані.

Начальник, розуміюче хмикнув і відправив його додому, «проспатися». Ігор в останні півроку перебував в стані перманентного стресу і хронічних, щотижневих скандалів з дружиною. Додому він не пішов, так як там дружина в черговий раз пакувала валізи, а пішов погуляти в парк. Тут його і перехопили правоохоронці. Підстави для відправки в медвитверезник були, що називається, у наявності: червона набрякла фізіономія давно питущої людини, характерна нечітка зигзагоподібна хода, незв'язна мова. Врятувало мого колегу лише те, що не було запаху перегару. Викликали швидку.

Лікарі констатували мікроінсульт. Від переживань тиск підскочив, і судини не витримали. Не допомогло навіть те, що Ігор був гіпотонік і в критичних випадках його тиск піднімавсь до нормальних 120 на 90. У той нещасливий день він підскочив до 180 на 130. Для гіпертоніка це, загалом-то, дурниця, а для гіпотоніка вагома причина потрапити на лікарняне ліжко.

Не врятував і вік. Якщо раніше інсульт і мікроінсульт були захворюваннями в основному літніх людей, то зараз вони молодшають з кожним роком. 30-35-річні пацієнти вже зовсім не рідкість.

Серед основних факторів ризику мікроінсульту медики називають: зайва вага, хронічний стрес, цукровий діабет, підвищений артеріальний тиск і паління.

Фахівці попереджають, що мікроінсульт настає швидко і практично непомітно. Американські вчені навіть встановили, що близько 10% - посміхнутися, заговорити, підняти обидві руки людей переносять мікроінсульт, не відчуваючи цього. Тим не менш, діагностувати, що сталося руйнування дрібних судин мозку цілком можна. Лікарі навіть вивели формулу «УЗП».

Потерпілому потрібно: «У» - посміхнутися, «З» - заговорили (зв'язно вимовити будь-яку просту фразу), «П» - ПІДНЯТИ обидві руки. Для тих, у кого стався мікроінсульт характерні труднощі з промовою (незв'язне вимовляння слів, змішання складів, проблеми зі сприйняттям мови), оніміння, поколювання або відчуття тяжкості з одного боку тіла, неможливість поворушити рукою, ногою або мімічними м'язами. Крім того, можуть з'явитися запаморочення, двоїння в очах, тимчасова сліпота, похитування при ходьбі. Найчастіше всі симптоми з'являються одночасно.

На відміну від інсульту, при мікроінсульті уражаються тільки дрібні судини головного мозку, і руйнуються невеликі ділянки мозкової тканини. Якщо хворого госпіталізувати в перші шість годин після удару, то наслідки будуть мінімальні і можна практично повністю відновити функції мозку.

Реабілітація після мікроінсульту повинна включати в себе крім медикаментозної терапії (в залежності від виду порушень), також фізіотерапію, лікувальну фізкультуру, масаж, психотерапію і навчання хворого порушеним  навичкам.

Однак мікроінсульт не здається просто так. Якщо він трапився одного разу, то вірогідність повтору дуже велика. Крім того, мікроінсульт - перший крок до інсульту й інфаркту. Тому тут профілактика та зміни в способі життя практично життєво необхідні.

По-перше, потрібно м'яко регулювати артеріальний тиск. Можна навіть вести «щоденник пацієнта», щодня вимірювати і записувати дані. Якщо для людей, не пов'язаних з медициною, це просто цифри, то для кардіолога - маса інформації.
По-друге, знизити вживання солі (дієта без солі знижує тиск).
По-третє, не курити! Куріння (як активне, так і пасивне) подвоює ризик інсульту.
По-четверте, включіть в раціон більше риби, фруктів, овочів, бобів, оливкової олії.
По-п'яте, займайтеся спортом як мінімум дві з половиною години на тиждень. Відповідний комплекс вправ може рекомендувати і лікуючий лікар.
Ну і по-шосте, будьте здорові і хай у вас буде все здорово!

За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини медицини | Переглядів: 4906 | Дата публікації: 06-09-2012 | Додав: adminA | Теги: Мікроінсульт | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]