Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Нд, 05-05-2024
Головна » 2023 » Вересень » 26 » Медузу без мозку вчені спробували навчити простим трюкам
00:02
Медузу без мозку вчені спробували навчити простим трюкам


Вчені намагалися навчити різновид коробчастої медузи Tripedalia Cysophora адаптувати свою поведінку на основі попереднього досвіду, використовуючи прості трюки. Дослідники хотіли перевірити, чи можливе навчання без наявності мозку.

Кожна з чотирьох зорових структур медузи складається з двох очей і близько тисячі із лишком фоторецепторів, які служать як сенсорні системи, так і інтеграційними центрами, перетворюючи стимули в реакції.

Дослідники помістили екземпляри медузи в круглий резервуар зі смугастими стінками, що імітують вертикальні смуги мангрових чагарників, щоб перевірити, чи ця рудиментарна система може навчитися.

Епідермальний ніжковий нерв, який передає руховий сигнал, розташований у медіальній частині ніжки. Обхідний кільцевий нерв забезпечує міжропаліальний зв’язок.

Медузи спочатку не змогли уникнути зіткнень з імітаційними стінками, але до кінця 7,5-хвилинного випробування вони поверталися вчетверо частіше і вдвічі збільшили відстань між собою та стіною, що відображає зміну поведінки у відповідь на нову перешкоду.

З урахуванням того, що для асоціативного навчання тварині потрібно так мало нейронів та простих стимулів, вчені сподіваються вивчити взаємодію нервів на клітинному рівні. Також вони можуть використовувати отримані знання для подальшого дослідження в галузі нервової системи та адаптивної поведінки тварин.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Останні відкриття науки | Переглядів: 97 | Дата публікації: 26-09-2023 | Додав: admin | Теги: Трюк, навчання, медуза | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]