Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 29-03-2024
Головна » 2022 » Липень » 27 » Масово гинуть дельфіни в Україні
14:57
Масово гинуть дельфіни в Україні


Щороку в липні відзначається Всесвітній день китів і дельфінів. Цей день встановлено у 1986 році, коли Міжнародна китобійна комісія ввела заборону на китовий промисел. Але сьогодні для дельфінів у Чорному морі загрозою є не рибалки, а військова агресія з боку російської федерації.

Одним з перших на сполох забив доктор біологічних наук, професор Іван Русєв, який працює в Національному природному парку «Тузлівські лимани» в Одеській області.

Підрахунок на тисячі

«Щонайменше три тисячі дельфінів загинули в Чорному морі внаслідок російської військової агресії в Україні», – пише біолог в одному зі своїх дописів на Фейсбук. – «Знову знайдено три загиблих дельфіни-азовки, а неподалік від нацпарку знайдено дельфіна білобочку», – інформує в іншому повідомленні.

За час спостережень виявлено, що до війни у межах Одеської та Миколаївської областей у період з травня до серпня, море викидало до 800 загиблих дельфінів на рік. Причому більшість знайдених на пляжах азовок були з відрізаними плавниками, що свідчило про їхню загибель від браконьєрських пасток. А зараз браконьєрського вилову в цій частині Чорного моря немає. Втім, за оцінками експерта, тільки за перші 100 днів війни вже загинуло декілька тисяч дельфінів.

Дельфіни втрачають орієнтацію

Він пише, що судноплавство в Чорному морі припинено, а північно-західна частина акваторії замінована. Бойові дії відбуваються із застосуванням надводних та підводних човнів, де використовуються гідролокатори, що створюють потужні звуки, які виводить з ладу органи навігації та ехолокації дельфінів. Страждають тварини також і від потужних вибухів. Вцілілі дельфіни повністю втрачають орієнтацію, не можуть вполювати рибу, розбиваються об скелі, викидаються на берег, натрапляють на міни.

Розглядають кілька гіпотез

Більш обережна позиція щодо загибелі тварин у доктора біологічних наук Павла Гольдіна. Він одночасно представляє Український науковий центр екології моря (УкрНЦЕМ) та Інститут зоології ім. І. І. Шмальгаузена Національної академії наук.

«Ми розглядаємо декілька гіпотез і не віддаємо перевагу жодній з них, доки не отримаємо підтверджених результатів лабораторних аналізів, які походять від результатів розтинів», – повідомив Павло Гольдін ЗМІ.

Одна з гіпотез – це спалах інфекційного захворювання, яке може бути викликано потраплянням стічних вод до моря. Або це може бути інфекція природного вогнища. Інша гіпотеза – це акустична травма від бойових дій, впливу підводного шуму. Зокрема, дії радарів російських підводних човнів. Може бути ще третій чинник. Наприклад, можуть одночасно діяти дві різні інфекції у поєднанні із впливом підводного чи навіть надводного акустичного забруднення. Науковці України, Румунії, Болгарії та Туреччини зайняті пошуком встановлення точної причини і пошук ще триватиме. Існують аргументи на користь кожної з гіпотез.

Загалом, у Чорному морі існує три види  дельфінів. Оцінки щодо їх загальної кількості різняться.

«У 2019 році нашим авіаобліком виявлено 42 тисячі афалін, 120 тисяч білобочок і 93 тисячі морських свиней, проте з поправкою на ймовірність спостереження чисельність морських свиней може сягати 250 тисяч», – зазначає Павло Гольдін, який особисто брав участь у підрахунку тварин.

Науковці просять про допомогу

Як зазначив науковець, гинуть та викидаються дельфіни-азовки та звичайні дельфіни (білобочки). Незвично багато випадків бачать з лютого, проте, здебільшого, вони припали на березень і травень-червень. Однак, щодо точної кількості, то за словами фахівця, це ще питання передчасне. Наразі в кожній країні фахівці підраховують випадки. Поки що мова йде про декілька сотень підтверджених фото і відео випадків на березі, з них станом на сьогодні більше ста в Україні. Кінцеві результати оцінки очікують наступного року.

Востаннє події загибелі такого масштабу траплялись у 2012 та 2017 роках. Наразі зареєстрованих випадків вже більше, ніж у 2017-му, та співставна з 2012-м. Отже, подія масової загибелі є надзвичайною.

За словами науковця потрібен постійний збір відомостей про ситуацію, тому він звертається до небайдужих читачів: якщо ви бачите на березі живого або мертвого дельфіна, будь ласка, пишіть у месенджери чи дзвоніть за номерами телефонів: +38 067 390 01 18 (WhatsApp) +38 095 548 65 53 (WhatsApp, Telegram, Viber).


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 191 | Дата публікації: 27-07-2022 | Додав: adminA | Теги: україна, Дельфіни, масова загибель | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]