Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пн, 29-04-2024
Головна » 2023 » Липень » 13 » Марсохід NASA зробив важливе відкриття на Червоній планеті - позаземне життя або щось інше
14:12
Марсохід NASA зробив важливе відкриття на Червоній планеті - позаземне життя або щось інше


Згідно з новим дослідженням, марсохід Perseverance виявив різні органічні молекули на Марсі, які, зокрема, є основою для всього відомого нам життя. Але ці сполуки можуть мати як біологічне, так і геологічне походження, пише Space.

Вчені з Каліфорнійського технологічного інституту в Пасадені, США, представили результати нового дослідження, заснованого на знахідках марсохода Perseverance, які він зробив у кратері Єзеро. Цей кратер, як показують різні дані, був у далекому минулому наповнений рідкою водою, а це означає, що тут могло існувати позаземне життя.

На дні кратера знаходяться різні мінерали, які можуть зберігати в собі органічні сполуки. Вони являють собою молекули, які складаються з вуглецю з домішками таких елементів як водень, кисень, азот, фосфор і сірка. Часто такі сполуки вважають основними будівельними блоками для всього відомого нам життя. Раніше їх уже знаходили в метеоритах, що прилетіли на Землю з Марса, а також у кратері Гейла, де їх знайшов інший марсохід — Curiosity.

У рамках нового дослідження вчені проаналізували дані, отримані марсоходом Perseverance за допомогою приладу SHERLOC. Він призначений для проведення дрібномасштабного аналізу органічних молекул прямо на Марсі і є першим подібним інструментом на іншій планеті.

Результати показують, що марсохід NASA виявив органічні сполуки в пробах, узятих із 10 гірських порід у кратері Єзеро. Вік цих гірських порід становить від 2,3 до 2,6 млрд років, а це свідчить про те, що будівельні блоки, необхідні для життя, могли існувати на Марсі дуже довгий час у різних місцях.

Водночас, за словами вчених, вони обережно підходять до такого роду аналізу, адже органічні сполуки можуть мати як біологічне, так і геологічне походження. Тобто перш ніж говорити про те, що ці молекули є ознаками позаземного життя, потрібно виключити всі інші процеси, в результати яких вони могли з'явитися.

Тому вивчення того, які органічні молекули існують на Марсі і як вони були створені, є ключем до розуміння того, існувало чи ні коли-небудь на Червоній планеті позаземне життя, кажуть учені.

Дослідники виявили в нових даних марсохода ознаки існування різноманітних органічних молекул. Учені припускають, що їхня поява в місцевих мінералах пов'язана з існуванням рідкої води на поверхні Марса. Поки що повністю ідентифікувати конкретні органічні молекули не вдалося, адже для ретельнішого аналізу потрібно, щоб ці зразки були доставлені на Землю. А це станеться, згідно з планом NASA, не раніше, ніж на початку наступного десятиліття.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 102 | Дата публікації: 13-07-2023 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]