Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Ср, 24-04-2024
Головна » 2018 » Березень » 16 » Майбутню загибель статуй острова Пасхи вчені напророчили
18:15
Майбутню загибель статуй острова Пасхи вчені напророчили


 

 

Узбережжя острова Пасхи і розташовані там стародавні статуї будуть затоплені в найближчі десятиліття через зростання рівня океану, викликаного глобальним потеплінням.

Про це повідомляє The New York Times.

Згідно з оцінками дослідників, до 2100 року океан може піднятися приблизно на два метри, при цьому під водою опиняться великі прибережні території. Це посилить процес ерозії і руйнування берегової лінії на острові Пасхи разом з статуями-моаї у вигляді величезної людської голови, розташованої на усіченому до пояса тулубі.

Як зазначається, під загрозою опиняться багато скульптур, які нині стоять майже біля самої води. Так, наступаючий океан, швидше за все, знищить церемоніальну платформу (аху) Тонгарікі, де розташовано 15 статуй різної величини. Також зникне пляж в бухті Анакена, знаменитий білим кораловим піском, і аху Акаханга, де лежать повалені моаї.

Жителі острова Пасхи планують захистити пам'ятки за допомогою стіни, проте поки не ясно, чи буде цей захід ефективним. Чиновники розглядають можливість перенесення статуй в глиб суші. Моаї були споруджені корінними жителями - рапануйцями, які прибули на острів в IX-X століттях зі Східної Полінезії. Вважається, що статуї виготовлені між 1250 і 1500 роками. Матеріалом служили породи з каменоломні згаслого вулкана Рано Рараку.

 


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 910 | Дата публікації: 16-03-2018 | Додав: adminA | Теги: загибель статуй острова Пасхи, вчені | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]