Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Вт, 23-04-2024
Головна » 2019 » Грудень » 26 » Магнітний вибух на Сонці вперше зафіксували астрономи. ФОТО
08:11
Магнітний вибух на Сонці вперше зафіксували астрономи. ФОТО


 

 

Астрономи зафіксували найпотужніший вибух на поверхні Сонця, не схожий ні на що, що вони коли-небудь бачили.

Дослідники стали свідками виверження на поверхні Сонця, в результаті якого магнітні поля зірки виявилися розірвані, а потім з’єдналися знову, що спричинило за собою безпрецедентний магнітний вибух. Робота опублікована в журналі The Astrophysical Journal.

Незважаючи на те, що існування подібних вибухів фахівці припускали ще 15 років тому, спостереження за одним з них відбулося тільки зараз. Спостереження проводилися астрофізиками з NASA в Сонячній динамічної обсерваторії (SDO) на новітньому обладнанні.

Вчені спостерігали за вибухом у зовнішньому шарі атмосфери Сонця – короні. В результаті виверження стався викид речовини у вигляді протуберанця – щільного фонтану розпеченого газу, який піднімається і утримується на поверхні зірки.

Як повідомляє CNN News причиною магнітного вибуху стало виверження.

Слід зазначити, що розуміння цього явища може допомогти вченим краще зрозуміти атмосферу Сонця, а також передбачати космічну погоду.

Дослідники вважають, що виверження було викликано безперервним потоком плазми або зарядженого газу, який стикається з магнітними полями і змушує їх возз’єднуватися.

Це явище отримало назву магнітного перепідключення і добре знайоме фахівцям. Однак раніше дослідники спостерігали тільки спонтанне перепідключення на Сонце, а не вимушене.

Лінії магнітного поля на Сонці невидимі, але вони піддаються впливу перегрітих заряджених частинок плазми поблизу. Завдяки новітнім інструментам Обсерваторії сонячної динаміки NASA, астрономи змогли зосередитися на спостереженні за плазмою.

Дослідники відзначають, що температура в епіцентрі вибуху досягала від 1 до 2 мільйонів градусів за Цельсієм, що вдвічі перевершує температуру в епіцентрі ядерного вибуху.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 574 | Дата публікації: 26-12-2019 | Додав: admin | Теги: Вибух, магнітний, астроном, сонце | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]