Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 29-03-2024
Головна » 2013 » Липень » 30 » Людські зуби виростять з сечі
20:01
Людські зуби виростять з сечі



Науковці виростять людські зуби з сечі.

Китайські дослідники передбачають, що стовбурові клітини, отримані з сечі, в недалекому майбутньому дозволять людям, які втратили свої зуби, вирощувати нові. Науковцям з Китайської академії наук вдалося відтворити структуру зуба у мишей, і вони вважають, що одного разу біоінженерні "зубні брості" можуть бути пересаджені людям, які втратили свої зуби, повідомляє Mail Online.

Примітивна структура, схожа з зубною емаллю, стала першою твердою тканиною, створеною з використанням технології, яка передбачає отримання стовбурових клітин з відходів життєдіяльності людини. Щоб виростити крихітні структури, що нагадують зуби, науковці використовували нову методику. У своїй новій роботі вони взяли за основу попереднє дослідження, яке показало, що з урини можна отримати індуковані плюрипотентні стовбурові клітини (ІПСК). Даний тип клітин може генерувати безліч різних клітин, включаючи нейрони і клітини серцевого м'яза.

Зуб став першою твердою тканиною, отриманої з ІПСК.

Доктор Дуангінг Пей, з Китайської академії наук, створив структуру, схожу на зуб, змусивши ІПСК імітувати два різних типи клітин: епітеліальні, з яких складається зубна емаль, і мезенхімальні, що входять до складу трьох інших основних компонентів зуба - дентину, цементу і пульпи. Він першим створив пласкі листи епітеліальних клітин, які дослідники потім змішали з ембріональними мезенхімальними клітинами мишей. Отримана в результаті цих маніпуляцій структура була пересаджена мишам, а через три тижні у гризунів виросли нові зуби.

"Примітивна зубна система гризунів структурно і фізично схожа на людську. Їхні зуби мають приблизно таку ж еластичність та містять целюлозу, дентин і клітини емалі, що формують зуб", - сказав доктор Пей.

Проте на даному етапі у нового методу є свої обмеження. Щільність створених дослідниками зубів поки що становить лише 30% щільності людських. Однак дослідники впевнені, що зможуть розв'язати цю проблему вже найближчим часом.

Клітини, отримані з сечі пацієнта, не будуть відторгнуті організмом, позаяк вони будуть отримані з власного клітинного матеріалу господаря. Саме з ІПСК науковці пов'язують надії регенеративної медицини.

А от французькі науковці готові зробити справжній переворот у стоматології. Замість звичних пломб в арсеналі дантистів може з'явитися гель, який відновлює зубну тканину. Додамо, німецькі стоматологи та фізики у 2011 році спростували міф про здатність зубної пасти захищати зуби від карієсу.



За матеріалами Новини науки
Категорія: Новітні технології | Переглядів: 1519 | Дата публікації: 30-07-2013 | Додав: adminA | Теги: людські зуби з сечі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]