Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 28-03-2024
Головна » 2021 » Жовтень » 1 » Коли на Землі з’явився кисень - бологи дізналися
14:09
Коли на Землі з’явився кисень - бологи дізналися


Біологи дізналися, коли на Землі з’явилися ціанобактерії, що виробляють кисень. Раніше вчені знали тільки період, коли кількість кисню на Землі різко збільшилася

Раніше вчені вважали, що глобальна зміна атмосфери, пов’язана з різким збільшенням кисню, сталася на самому початку протерозою, близько 2,45 млрд років тому. За це відповідальні ціанобактерії, які виробляють кисень.

Ці бактерії виробляли кисень і раніше, але він повністю витрачався на окислення гірських порід, розчинених у морській воді сполук і газів атмосфери. Але в один момент його кількість несподівано збільшилася.

“В еволюції все завжди починається з малого. Попри те, що існують докази раннього фотосинтезу кисню, що є найважливішим і справді дивовижним еволюційним нововведенням на Землі, це зайняло сотні мільйонів років, щоб по-справжньому заробити” – стверджує Грег Фурньє, доцент геобіології Департаменту Землі, атмосфери й планет

Автори нової роботи хотіли з’ясувати, скільки часу ціанобактерії виробляли кисень до того, як стався різкий стрибок його обсягу. Дослідники створили спеціальну техніку генного аналізу і з’ясували, що всі види ціанобактерій, які є на Землі сьогодні, походять від одного предка.

Він з’явився близько 2,9 млрд років тому. А його попередники відокремилися від інших бактерій близько 3,4 млрд років тому. В цей час, на думку дослідників, і виник процес оксигенного фотосинтезу.

Автори вважають, що такий серйозний проміжок між двома подіями можна пояснити тим, що спочатку предки ціанобактерій становили лише невелику частку в біосистемі ранньої землі й виробляли мізерно мало кисню.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Цікаві науковцям новини | Переглядів: 309 | Дата публікації: 01-10-2021 | Додав: adminA | Теги: - бологи, земля, кисень | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]