Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Сб, 27-04-2024
Головна » 2023 » Травень » 15 » Китай потай від усього світу побудував багаторазовий космічний корабель
11:59
Китай потай від усього світу побудував багаторазовий космічний корабель


Китай вкотре довів своє право перебувати у клубі космічних наддержав. Як виявилося, Пекін протягом кількох років розробляє власний багаторазовий роботизований літак і вже досяг у цьому певних успіхів.

Апарат під назвою Shenlong («Божественний дракон») нещодавно завершив свій другий випробувальний політ, провівши на орбіті 276 днів. Про це несподівано повідомило агентство «Сіньхуа». Інформацію підтвердила китайська аерокосмічна науково-технічна корпорація (CASC).

При цьому подробиці про місію, космічний корабель та операції, які проводилися під час майже річного експериментального польоту, не розкриваються.

Раніше було відомо про китайський апарат Chongfu Shiyong Shiyong Hangtian Qi (CSSHQ), випробування якого проводилися у вересні 2020 року. Журналісти вважають, що Shenlong це CSSHQ-2, про успішне приземлення якого і повідомили.

Американський журнал SpaceNews проаналізував всю доступну інформацію про цю місію та підбив підсумки роботи CCSHQ.

Повідомляється, що під час свого польоту космічний корабель виконав численні орбітальні маневри, а в останні тижні було внесено корективи у рамках підготовки до його повернення. Посадка, ймовірно, сталася на військовій базі Лоп-Нур у Сіньцзяні.

У серпні 2022 року цей апарат за 90 днів польоту вивів на орбіту невеликий супутник. Його природа та призначення невідомі. Дані стеження, отримані космічними силами США (USSF), показали, що він тривалий час залишався в безпосередній близькості від космічного корабля, який чимось схожий на Boeing X-37B.

Передбачається, що все це частина китайської програми, в рамках якої планується побудувати надважку систему запуску, подібну до системи SpaceX. Концепт-план ракети-носія був представлений Китаєм ще у квітні 2021 року.

Пекін також займається розробкою ще одного багаторазового космічного літака, відомого як Tengyun («Хмарний вершник»). Його концепт показали на Airshow China у 2021 році. Судячи з тієї демонстрації, машина буде частиною двохступінчастої системи запуску, яка спирається на ракету-носій (подібно до того, як це працює з Virgin Galactic).


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новітні технології | Переглядів: 102 | Дата публікації: 15-05-2023 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]